Składniki: 500 g kapusty włoskiej sól 500 g piersi z indyka pieprz 2 marchew 1 szt jajka 75 g sera żółtego papryka łagodna 1/4 litra bulionu warzywny 1/8 litra wina białego 100 g śmietany 2 łyżki zagęszczacza do sosów Kapustę obrać z przywiędłych lub uszkodzonych liści, oddzielić 6 dużych, umyć i lekko sparzyć wrzącą, osoloną wodą. Wyjąć z wody i otrzepać. Piersi indyka umyć pod bieżącą zimną wodą, osuszyć i bardzo drobno posiekać lub zemleć w maszynce do mięsa. Marchew obrać i pokroić w drobną kostkę. Mięso wyrobić z jajkiem, serem i 2/3 przygotowanej marchewki. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Zwilżonymi wodą dłońmi uformować z mięsa 12 małych kulek. Liście kapusty przekroić na pół i odkroić gruby grzbiet. Kuleczki z mięsa owijać kiściami i od dołu spinać wykałaczkami. Bulion z winem zagotować w garnku, włożyć "gołąbki" i gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem 15 min. Na 5 min przed upływem tego czasu dodać resztę marchewki. Wyjąć "gołąbki" i odstawić w ciepłe miejsce. Do wywaru wlać śmietanę i całość jeszcze raz zagotować. Wymieszać z zagęstnikiem, doprawić solą i pieprzem. "Gołąbki" podawać z sosem. Można udekorować pietruszką.
|