tomilondyn - 2008-06-05 23:32:52

Pierogi z jagodami - składniki

    * Ciasto: 35 dag mąki
    * 1 jajko
    * 1/2 szklanki ciepłej wody
    * sól oraz: 60 dag jagód lub malin
    * 2 łyżki cukru
    * cynamon
    * masło do polania
    * 1 szklanka dobrej śmietany 36-proc.
    * odrobina wanilii lub cukru waniliowego

Pierogi z jagodami - sposób przygotowania
Zagnieć elastyczne ciasto pierogowe. Owoce wymieszaj z cukrem, dodaj cynamon do smaku, odstaw na 15 minut. Rozwałkuj ciasto, wytnij krążki o średnicy 6-7 cm. Na każdym krążku ciasta układaj owoce, sklejaj brzegi. Pierogi wrzucaj do osolonej wody, gotuj pod przykryciem, aż wypłyną. Wtedy odkryj i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Wymij, polej masłem. Ubij na półsztywno śmietanę z wanilią, podawaj do pierogów.

GotLink.plwww.chcepsa.pl Jastarnia pola namiotowe Getback smsy