Pierogi z jagodami - składniki
* Ciasto: 35 dag mąki * 1 jajko * 1/2 szklanki ciepłej wody * sól oraz: 60 dag jagód lub malin * 2 łyżki cukru * cynamon * masło do polania * 1 szklanka dobrej śmietany 36-proc. * odrobina wanilii lub cukru waniliowego
Pierogi z jagodami - sposób przygotowania Zagnieć elastyczne ciasto pierogowe. Owoce wymieszaj z cukrem, dodaj cynamon do smaku, odstaw na 15 minut. Rozwałkuj ciasto, wytnij krążki o średnicy 6-7 cm. Na każdym krążku ciasta układaj owoce, sklejaj brzegi. Pierogi wrzucaj do osolonej wody, gotuj pod przykryciem, aż wypłyną. Wtedy odkryj i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Wymij, polej masłem. Ubij na półsztywno śmietanę z wanilią, podawaj do pierogów.
|