Ch³odnik mazowiecki z botwiny - sk³adniki
* 1 ma³y pêczek botwiny * 1 ³y¿ka octu * 10-15 dag pieczonej cielêciny * 3/4 litra jogurtu naturalnego lub zsiad³ego mleka * 1 szklanka soku z kiszonych ogórków * 1 ogórek kiszony * 2 jajka * szczypiorek * koperek * sól * pieprz
Ch³odnik mazowiecki z botwiny - sposób przygotowania Botwinê op³ucz, osusz, drobno pokrój. Zalej wrz±c± wod± z dodatkiem octu, odced¼, wymieszaj z jogurtem i sokiem z ogórków kiszonych. Dodaj posiekany szczypiorek i koperek oraz pokrojonego w kostkê kiszonego ogórka. Dok³adnie wymieszaj, przypraw do smaku sol± i pieprzem. Przykryj i wstaw na co najmniej godzinê do lodówki. Jajka ugotuj na twardo, obierz, ostud¼ i pokrój na æwiartki. Pieczon± cielêcinê pokrój w plastry, a potem w paski. Do ka¿dej porcji ch³odnika w³ó¿ po 2 æwiartki jajka oraz pokrojon± cielêcinê. Podawaj od razu.
|