Makaron z mozzarellą i cukinią - składniki
* 2 kulki mozzarelli (100 - 150 g) * 400 g włoskiego makaronu penne lub fusili * 2 wąskie cukinie pokrojone w grube plastry * 1 cebula pokrojona w paseczki * 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paski * 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki * 5 łyżek oliwy z oliwek * sól * pieprz * parmezan
Makaron z mozzarellą i cukinią - sposób przygotowania Nastawić osoloną wodę na makaron i rozgrzać oliwę na patelni. Do gorącej oliwy wrzucić cebulę i czosnek, lekko zrumienić, dodać cukinię i paprykę i podsmażyć. Dodać sól i pieprz. W tym czasie ugotować makaron al dente, odcedzić. Dodać do gorących warzyw, podrzucić kilka razy na patelni. Dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę i zamieszać. Podawać z parmezanem.
|