szef kuchni - 2008-06-06 00:04:30

sprawiona kaczka
4 pomarańcze
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
2-3 łyżki płynnego miodu
2-3 łyżeczki m±ki ziemniaczanej
sól, pieprz

Pomarańcze sparzyć, 1 pokroić w plasterki, z drugiej zetrzeć skórkę. Z całych owoców wycisn±ć sok. Kaczkę opłukać, natrzeć skórk± pomarańczow± i oprószyć przyprawami. Odstawić na 1 do lodówki. Masło rozpu¶cić. Dodać oliwę i sok z pomarańczy. Kaczkę posmarować czę¶ci± marynaty. Ułożyć w brytfannie i piec ok. 2h. - pierwsze 20 min. w temp. 200 st. C, potem 180 st. W trakcie pieczenia polewać mięso marynat±, a następnie wytworzonym sosem. Upieczon± kaczkę wyj±ć. Sos przelać do garnka. Do m±ki dodać 2 łyżki wody i sosu. Dodać do reszty sosu i zagotować. doprawić miodem. Kaczkę obłożyć plastrami pomarańczy. Osobno podać sos.

GotLink.plwww.lustra-drogowe.com.pl www.aranzacja-wnetrz.net.pl skup złomu Piła