Sk³adniki:
* podudzia z kurczaka * woda przegotowana (tyle by zakry³o miêso) * 12 ³y¿ek sto³owych oliwy z oliwek * 5 z±bków czosnku * 1 cebula * 1 ³y¿ka sto³owa zió³ prowansalskich * 1 ³y¿eczka papryki ostrej (w proszku) * 2 ziarenka ja³owca * pieprz ziarnisty * li¶æ laurowy * ziele angielskie * 1 ³y¿ka przyprawy typu Vegeta lub Kucharek
Sposób przygotowania: Oliwê z oliwek wlaæ do pojemnika, dodaæ paprykê, zio³a, pieprz, Vegete i dobrze wymieszaæ. Cebulê drobniutko posiekaæ, czosnek rozgnie¶æ, ziarenka ja³owca równierz rozgnie¶æ. Wk³adamy miêso do garnka zalewamy wod± i dodajemy wszystkie sk³adniki i dobrze wymieszaæ. Pozostawiæ na drugi dzieñ. Nastêpnie wyci±gamy miêso i wk³adamy do garnka i pieczemy a¿ bêdzie miêkkie (troszkê marytany wlaæ by miêso siê nie przypali³o). Gotowe nó¿ki zawijamy w sreberko i maczamy w miodzie (sztuczny) i uk³adamy w naczyniu ¿aroodpornym aby trzyma³o ciep³o. Gotowe.
|