ZUPA "KWIAT" ZE ZMIELONĄ WOŁOWINĄ Kuchnia chińska 10 dag zmielonej chudej wołowiny 2 łyżki oleju 2 jaja + żółtko 1 cebula dymka 5 szklanek wywaru l 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżki wody sól do smaku Przyprawy: 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżeczki czystej wódki lub wytrawnego białego wina 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka oleju sezamowego lub sojowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 białko 1/4 łyżeczki pieprzu Przyprawy starannie wymieszać, dodać mięso, mieszać widelcem w jedną stronę, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać olej, wymieszać, odstawić na 15 min. Jaja i żółtko lekko roztrzepać. Cebulę dymkę drobno posiekać. Do garnka o pojemności 4 litrów wlać wywar, postawić na średnim gazie. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami wody. Wywar doprowadzić do wrzenia, mieszając zupę wlać rozprowadzoną mąkę, zmniejszyć płomień, gotować do zgęstnienia. Odlać 2 szklanki gorącej zupy do rondla, dodać mięso, mocno mieszać widelcem przez 15 sek, wlać do rosołu w garnku. Zwiększyć płomień, mieszając doprowadzić do zagotowania na średnim ogniu, wyłączyć gaz. Cienkim strumieniem wlać na zupę jaja, pozostawić na 10 sek, lekko zamieszać. Spróbować, w razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem. Przelać do wazy, posypać dymką lub natką pietruszki. Zupę podawać na gorąco. Proporcje: dla 6 osób
|