- FORUM WIELOTEMATYCZNE http://www.mojegotowanie.pun.pl/index.php - ŚWIAT KUCHNI http://www.mojegotowanie.pun.pl/viewforum.php?id=40 - Jak obierać i gotować ziemniaki http://www.mojegotowanie.pun.pl/viewtopic.php?id=70 |
ettington - 2010-06-20 12:42:50 |
Przed obieraniem dokładnie umyć, a obrane szybko opłukać, nie przetrzymywać w wodzie. Ziemniaki należy obierać nierdzewnym nożykiem, możliwie cienko albo gotować w łupinach, bo wtedy są mniejsze straty różnych składników odżywczych. W wielu krajach wręcz zaleca się gotowanie ziemniaków w łupinach, oczywiście po dokładnym umyciu, a nawet wyszorowaniu szczotką i... nie zawsze się je obiera; wpływa to dodatnio na trawienie. Gotując ziemniaki należy utrzymać je przez 10 minut na silnym płomieniu, a potem ok. 15 minut na bardzo małym, następnie odlać i odparować. Nie można gotować ziemniaków w łupinach późną wiosną, gdy zaczynają kiełkować, bo wtedy zawierają szkodliwy dla zdrowia człowieka związek - solaninę. Na wiosnę, kiedy ziemniaki łatwo ciemnieją (szaroniebieskie plamy) należy do wody, w której się gotują dodawać nieco octu lub mleka. |