ettington - 2010-06-20 12:42:50

Przed obieraniem dokładnie umyć, a obrane szybko opłukać, nie przetrzymywać w wodzie. Ziemniaki należy obierać nierdzewnym nożykiem, możliwie cienko albo gotować w łupinach, bo wtedy są mniejsze straty różnych składników odżywczych. W wielu krajach wręcz zaleca się gotowanie ziemniaków w łupinach, oczywiście po dokładnym umyciu, a nawet wyszorowaniu szczotką i... nie zawsze się je obiera; wpływa to dodatnio na trawienie. Gotując ziemniaki należy utrzymać je przez 10 minut na silnym płomieniu, a potem ok. 15 minut na bardzo małym, następnie odlać i odparować. Nie można gotować ziemniaków w łupinach późną wiosną, gdy zaczynają kiełkować, bo wtedy zawierają szkodliwy dla zdrowia człowieka związek - solaninę. Na wiosnę, kiedy ziemniaki łatwo ciemnieją (szaroniebieskie plamy) należy do wody, w której się gotują dodawać nieco octu lub mleka.
Ziemniaki nastawione do gotowania w gorącej wodzie są smaczniejsze i zatrzymują więcej składników odżywczych, niż nastawione w wodzie zimnej.
Ziemniaki szybciej się ugotują, będą smaczniejsze i nie wykipią, jeśli, po zagotowaniu, włożymy do garnka trochę tłuszczu (masła, margaryny).
Stare ziemniaki zyskają na smaku, jeśli do wody, w której są gotowane dodamy trochę octu.
Ziemniaki starte nie ściemnieją, gdy posypiemy je pszenną mąką.
Ziemniaki obrane nie ciemnieją, gdy przykryjemy je wilgotną ściereczką
Ziemniaków nie kładziemy w pobliżu melonów, gdyż szybko kiełkują i więdną.

GotLink.plwww.lustra-drogowe.com.pl www.aranzacja-wnetrz.net.pl skup złomu Piła