- FORUM WIELOTEMATYCZNE http://www.mojegotowanie.pun.pl/index.php - ŚWIAT KUCHNI http://www.mojegotowanie.pun.pl/viewforum.php?id=40 - "sposob na chrzan" http://www.mojegotowanie.pun.pl/viewtopic.php?id=72 |
ettington - 2010-06-20 12:45:14 |
Aby chrzan nie drażnił spojówek (aby nie płakać), należy go ucierać przy otwartym oknie lub w pobliżu palnika gazowego, wtedy ostre olejki eteryczne szybko będą ulatywały do góry. Chrzan jest cenną rośliną (zawiera wapń, żelazo, witaminę C) i znakomitą przyprawą, ma też właściwości bakteriobójcze. Ma zastosowanie przede wszystkim jako przyprawa (chrzan z octem, z burakami, sos chrzanowy), ale można go też dodać do twarożku, do żuru czy barszczu. Podobno łyżka świeżego utartego chrzanu zjedzona tuż przed posiłkiem pomaga w skuteczności diety odchudzającej. Warto też sporządzić nalewkę (pół szklanki chrzanu zalać butelką wina) i pić kieliszek przed jedzeniem, ułatwia to podobno trawienie. Utarty chrzan można przechowywać nie stosując octu, jeżeli po utarciu posolimy go i umieścimy, dobrze uciskając, w zamkniętym szklanym słoiku - wówczas nie ściemnieje. |