ettington - 2010-06-20 12:45:14

Aby chrzan nie drażnił spojówek (aby nie płakać), należy go ucierać przy otwartym oknie lub w pobliżu palnika gazowego, wtedy ostre olejki eteryczne szybko będą ulatywały do góry. Chrzan jest cenną rośliną (zawiera wapń, żelazo, witaminę C) i znakomitą przyprawą, ma też właściwości bakteriobójcze. Ma zastosowanie przede wszystkim jako przyprawa (chrzan z octem, z burakami, sos chrzanowy), ale można go też dodać do twarożku, do żuru czy barszczu. Podobno łyżka świeżego utartego chrzanu zjedzona tuż przed posiłkiem pomaga w skuteczności diety odchudzającej. Warto też sporządzić nalewkę (pół szklanki chrzanu zalać butelką wina) i pić kieliszek przed jedzeniem, ułatwia to podobno trawienie. Utarty chrzan można przechowywać nie stosując octu, jeżeli po utarciu posolimy go i umieścimy, dobrze uciskając, w zamkniętym szklanym słoiku - wówczas nie ściemnieje.
Chrzan nie będzie ciemniał gdy, po utarciu, skropimy go sokiem z cytryny, lub zalejemy go gorącą wodą, którą następnie odsączymy.
Chrzan, zamiast trzeć możemy zemleć na maszynce do mięsa, na drobnej siatce.
Przy tarciu chrzanu unikniemy łzawienia, jeśli na noc pozostawimy go w zimnej wodzie.

GotLink.plwww.lustra-drogowe.com.pl www.aranzacja-wnetrz.net.pl skup złomu Piła