marynaty do ryb
Śledzie marynowane
3 duże śledzie szklanka octu winnego 10 dag cukru szklanka wody 10 ziaren pieprzu 10 goździków listek laurowy szczypta majeranku sól
Śledzie oczyścić i wymoczyć, obrać ze skórki sfiletować, usunąć kręgosłupy i ości. Ocet zagotować z wodą, dodając cukier, szczyptę soli i wszystkie przyprawy. Włożyć filety śledziowe, pogotować przez ok. 5 min, wyjąć, pokrajać na kawałki o długości 3-4 cm przełożyć do słoja i zalać przestudzoną marynatą. Odstawić na 24 godz. w chłodne miejsce. Po tym czasie wyłożyć śledzie na półmisek, polać kwaśną śmietaną, posypać drobno posiekanym szczypiorkiem i podawać na stół.
marynata 2-ga
3 śledzie 1/3 szklanki octu (10%) 4 łyżki cukru 2 cebule marchew korzeń chrzanu 3 listki laurowe 10 ziaren pieprzu kawałek korzenia imbiru
Oczyszczone i dobrze wymoczone śledzie sfiletować, usunąć kręgosłupy i ości, pokrajać na dość drobne kawałki. Chrzan marchew i cebulę obrać, opłukać i pokrajać w talarki. Szklankę wody zagotować z octem, przyprawami i cukrem. W słoiku ułożyć warstwami śledzie i jarzyny, zalać ostudzoną zaprawą. Odstawić na 24 godz. w chłodne miejsce.
marynata 3-cia
5 małych, tłustych śledzi beczkowych (mleczaków) Zaprawa z octu ziele angielskie mleczko śledziowe 10 dkg cebuli woda 2 dkg cukru ocet do smaku 10 krążków korniszona 2 liście bobkowe 10 krążków marchewki
Śledzie namoczyć na kilka godzin, często zlewając wodę; po wymoczeniu sprawić je i odfiletować. Przygotować zaprawę: a) do octu dodać wodę, angielskie ziele, liść bobkowy, krążki cebuli i marchewki, zagotować kilka razy; b) mleczko przetrzeć przez sito, połączyć z przestudzoną zaprawą, dodać cukier do smaku. Połówki śledzi zwijać w rulony, do środka włożyć cebulę z zaprawy, krajaną marchewkę, kawałek korniszona. Rulony przytrzymać końcami nadłamanych wykałaczek. Układać w słoju jeden koło drugiego. Śledzie zalać przygotowaną zaprawą, powierzchnię nakryć listkami bobkowymi. Słój przykryć papierem pergaminowym, przechowywać w zimnym miejscu kilka dni. Podawać na prostokątnym półmisku z chlebem lub ziemniakami pieczonymi.
|