gotowanie , porady
Tymczasowo
Paella z kurczakiem, wieprzowina i owocami morza
Najbardziej znanym hiszpańskim daniem jest paella, co znaczy "patelnia".
Skład:
kg kurczaka
300 g schabu wieprzowego bez kości
400 g niełuskanego ryżu
szklanka oliwy z oliwek
300 g kalmarów np. mrożonych
8 dużych krewetek
15 małży
1 kg mrożonego zielonego groszku
1/2 litra pulpy pomidorowej lub przecieru
1 duża papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka szafranu w proszku
sól, pieprz, ostra papryka.
Sposób wykonania:
Kurczaka podziel na 12 części, a schab pokrój w kostkę. Włóż mięso do garnka, wlej 1/3 szklanki oliwy i duś na małym ogniu, tak, aby się nie przyrumieniło. Przypraw solą i pieprzem.
Do dużego woka lub patelni wlej pozostałą oliwę, rozgrzej do wrzenia i wrzuć na nią kalmary oraz pociętą w paski paprykę. Po odparowaniu wody dorzuć ryż, posiekaną cebulę, czosnek i krewetki (bez głów).
Całość mieszaj, aż ryż nabierze mlecznej barwy. Wtedy dodaj pulpę pomidorową, mrożony groszek oraz mięso wraz z sosem, jaki powstał podczas jego duszenia. Przypraw solą, pieprzem, dodaj odrobinę ostrej papryki oraz szafran. Dokładnie wymieszaj i doprowadź całość do wrzenia.
Dołóż małże, zmniejsz ogień i pozostaw pod przykryciem przez 20 minut, aż ryż wchłonie cały sos, a małże rozchylą skorupki.