gotowanie , porady
Moderator
Pomidora i ogórka nie jada się razem...
Enzym askorbinaza zawarta w ogórkach rozkłada kwas askorbinowy z pomidorów (czyli wit. C)
należy wiec go dodawać na sam koniec do sałatki przed spożyciem ale jest jeden trick kulinarny
Przeciwdziała temu natka pietruszki
Masło
Masło należy do grupy złych tłuszczy pochodzenia zwierzęcego. za jego ciemne strony dietetycy
uznali wysokokaloryczność oraz zawartość cholesterolu. ostatnio naukowcy twierdzą jednak, że masło
nie ma go jednak tak dużo. dlaczego jeszcze nie warto eliminować masła z diety? jest ono lekkostrawne,
zawiera duże ilości witaminy A, karetonoidów, witaminę E i D niezbędną do przyswajania wapnia.
dodatkowym plusem jest to, że nie posiada szkodliwych dla zdrowia izomerów trans, powstających
podczas utwardzania olejów (mają je twarde margaryny). dzienna dawka masła dla dorosłych
nie powinna przekraczać 30g czyli Ok 3 łyżki stołowe.
TEST NA ŚWIEŻOŚĆ - JAJ
Jeśli nie jesteś do końca przekona co do świeżości swoich jajek w lodówce! wystarczy jeden mały
test a problem już masz z głowy. Do tego celu będzie ci potrzebne szklanka, woda i jajka.
Do szklanki nalej zimnej wody, a następnie kolejno zanurzaj jajka w wodzie bacznie uważając
na jego zachowanie, i jeśli:
* - jajko opadnie na dno oznacza, że jest to jajko świeże
* - lekko uniesione ku górze, możesz go jeszcze zjeść
* - jeśli jajko całkiem wypłynie na powierzchnię wody lepiej je wyrzuć.
Offline