FORUM WIELOTEMATYCZNE

gotowanie , porady

  • Nie jesteś zalogowany.
  • Polecamy: Komputery

Ogłoszenie


#1 2010-06-20 12:58:30

ettington

Użytkownik

Zarejestrowany: 2010-06-20
Posty: 5
Punktów :   

marynowanie miesa "po chinsku"

Celem marynowania w chińskich daniach jest uniknięcie skurczenia się mięsa przy zetknięciu z mocno rozgrzanym olejem. Marynowanie chroni także przed przypaleniem.

W przepisach współczesnych, uproszczonych często pomija się ten aspekt, chociażby dlatego, że autorzy wychodzą z założenia, że smażymy chińskie potrawy w domu na zwykłej patelni, na której olej nie osiąga tak wysokiej temperatury jak w woku.

Każdy gatunek mięsa ma swoją marynatę. Ponadto różni kucharze miewają swoje indywidualne metody marynowania. Najczęściej stosuje się do tego skrobię kukurydzianą, która jest w Polsce niedostępna, dlatego używamy mąki ziemniaczanej.

Stosuje się także wino ryżowe (które zastępujemy słodkim Sherry), starty imbir, anyż gwiazdkowy, cebulkę dymkę. W niektórych przepisach do glazurowania przed pieczeniem używa się maltozy, w Polsce najprościej zastąpić ją miodem.

Podajemy tutaj jeden z przepisów na marynatę na ¾ kg mięsa dowolnego gatunku.

0,7 kg mięsa
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko rozkłócone
1 łyżeczka glutaminianu sodu (dowolnie)
½ szklanki oleju
Zimna woda

Do wołowiny należy dodać łyżkę ciemnego sosu sojowego. Do drobiu lub ryby dodajemy samo białko, bez żółtka.

Mięso kroimy w kawałki – paski lub kostkę. Jajko i mąkę dodajemy do miski z mięsem i mieszamy energicznymi ruchami dolewając porcjami zimną wodę. Wody dodajemy tylko tyle ile mięso jest w stanie wchłonąć. Odstawiamy 15 minut. Następnie smażymy według przepisu.

Offline

 

#2 2010-09-03 12:43:03

frutas

Użytkownik

Zarejestrowany: 2010-08-12
Posty: 2
Punktów :   

Re: marynowanie miesa "po chinsku"

No jak to jest przepis chiński to normalne, że musi być glutaminian sodu. W końcu to ich wynalazek.

Offline

 

#3 2010-09-03 16:17:18

 tomilondyn

Admin

7618831
Call me!
Skąd: Birmingham
Zarejestrowany: 2008-05-29
Posty: 257
Punktów :   
WWW

Re: marynowanie miesa "po chinsku"

no niby tak , ale jak widac mozna i nie trzeba tego dodawac , bez tego tez bedzie bardzo dobre

frutas napisz jakies marynaty , znasz jakies dobre?

Offline

 

free counters

blog counter


Stopka forum

RSS
Powered by PunBB 1.2.23
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
GotLink.plwww.chcepsa.pl Jastarnia pola namiotowe Getback smsy