FORUM WIELOTEMATYCZNE

gotowanie , porady

Ogłoszenie


#1 2010-08-08 11:41:55

 tomilondyn

Admin

7618831
Call me!
Skąd: Birmingham
Zarejestrowany: 2008-05-29
Posty: 257
Punktów :   
WWW

Tricki Marynowania Miesa

Aby dokładnie zamarynować mięso, dobrze jest użyć foliowego, szczelnie zamykanego woreczka. Wlewamy do niego przygotowana marynatę, a następnie wkładamy do niej mięso. Woreczek zamykamy i „miętosząc” mięso w rekach rozprowadzamy na nim marynatę. Woreczek umieszczamy w lodówce i co jakiś czas potrząsamy torebką. Tak zamarynowane mięso można z powodzeniem zamrozić.


Offline

 

#2 2010-08-08 11:43:06

 tomilondyn

Admin

7618831
Call me!
Skąd: Birmingham
Zarejestrowany: 2008-05-29
Posty: 257
Punktów :   
WWW

Re: Tricki Marynowania Miesa

Sposobem aromatyzowania potraw z mięsa jest nacieranie przyprawami surowych produktów lub też ich marynowanie. Mamy dobre mięso,a więc bardzo ważna jest sztuka jego marynowania. Marynowanie mięs może mieć różny cel.Przetrzymanie mięsa w aromatycznej marynacie poprawia jego smak, sprawia, że mięso robi się kruche i soczyste, działa na nie konserwujące. W czym marynować?
- w kwaśnym mleku lub maślance
– w mieszance sosu sojowego, wódki i przypraw
– w marynacie z wina lub octu zagotowanego z wodą, do której dodajemy warzywa, cebulę, rozkruszone jagody jałowca oraz przyprawy ( zależnie od upodobań)
– w mleku lub musztardzie.
Marynowanie trwa kilka do kilkudziesięciu godzin, zależnie od rodzaju i gatunku mięsa.



Offline

 

#3 2010-08-08 11:46:56

 tomilondyn

Admin

7618831
Call me!
Skąd: Birmingham
Zarejestrowany: 2008-05-29
Posty: 257
Punktów :   
WWW

Re: Tricki Marynowania Miesa

krok 1

Mięso przeznaczone do marynowania musi być zawsze świeże, szczególną uwagę zwróćcie na drób. Nie należy kupować mięsa zamrożonego. Po rozmrożeniu i podczas marynowania wydziela ono znaczne ilości soku.

krok 2

Wybierajcie płaskie kawałki mięsa, wówczas marynata może dobrze wnikać we włókna.

krok 3

Mięso i drób należy dokładnie opłukać zimną wodą i starannie osuszyć ręcznikiem papierowym lub ściereczką. Ułatwi to marynacie wnikanie do głębszych warstw. W przypadku kawałków drobiu ze skórą najlepiej nakłuć je widelcem lub szpikulcem do szaszłyków, aby mięso lepiej przeszło marynatą.

krok 4

Mięso podczas procesu marynowania należy wstawić do lodówki. Cały kawałek powinien być pokryty marynatą, jeśli jednak tak nie jest, należy je co jakiś czas obracać. Dobrym sposobem jest użycie folii spożywczej – mięso można szczelnie owinąć i nawet niewielka ilość marynaty pozwala uzyskać dobre rezultaty.

krok 5

Tak przygotowane mięso nadaje się do grillowania, smażenie, pieczenia lub duszenia. Marynatę należy odsączyć, usunąć zioła oraz przyprawy i przyrządzić mięso dalej według uznania.

Offline

 

#4 2010-08-08 11:52:13

 tomilondyn

Admin

7618831
Call me!
Skąd: Birmingham
Zarejestrowany: 2008-05-29
Posty: 257
Punktów :   
WWW

Re: Tricki Marynowania Miesa

Większość mięs musi leżeć w marynacie ok. 24 godzin, aby nabrać odpowiedniego smaku. W przypadku drobiu wystarczy 5 – 12 godzin.
Marynata powinna nadawać mięsu szczególny smak, dlatego musi być zawsze mocno przyprawiona, zwłaszcza, gdy nie będzie spożywana razem z marynowanym w niej produktem.
Szczególna uwagę należy zwrócić na produkty marynowane na słodko. Cukier ma skłonność do przypalania, dlatego nie należy zbyt silnie ich podgrzewać, najlepszym sposobem jest upieczenie w piekarniku.



Offline

 

free counters

blog counter


Stopka forum

RSS
Powered by PunBB 1.2.23
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
GotLink.plwww.chcepsa.pl Jastarnia pola namiotowe Getback smsy