FORUM WIELOTEMATYCZNE

gotowanie , porady

Ogłoszenie


#1 2010-11-10 20:18:59

 tomilondyn

Admin

7618831
Call me!
Skąd: Birmingham
Zarejestrowany: 2008-05-29
Posty: 257
Punktów :   
WWW

Przepisy na Marynaty , Przepis na Marynatę

Marynata do mięsa, drobiu i ryb


Składniki:
• 2/3 szkl. octu z czerwonego wina
• 1/3 szkl. oleju roślinnego
• 2 łyżki musztardy
• 1 łyżki sosu Worcester
• 2 rozgniecione ząbki czosnku
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• ¼ łyżeczki ostrej papryki
• 1/8 łyżeczki pieprzu
• 1 pokruszony liść laurowy

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wrzucić do miseczki i dokładnie wymieszać ze sobą.

Offline

 

#2 2010-11-10 20:19:36

 tomilondyn

Admin

7618831
Call me!
Skąd: Birmingham
Zarejestrowany: 2008-05-29
Posty: 257
Punktów :   
WWW

Re: Przepisy na Marynaty , Przepis na Marynatę

Marynata  sherry


Składniki:
• ½ szkl. oliwy z oliwek
• ¾ szkl. octu sherry
• 2 łyżki ostrej papryki
• 1 łyżka pieprzu
• 4 rozgniecione ząbki czosnku
• 2 łyżeczki suszonego oregano
• 2 liście pokruszone laurowe
• 1 łyżeczka soli koszernej

Sposób wykonania:
Wszystkie podanie składniki wrzucić do miseczki i dokładnie wymieszać.

Offline

 

#3 2010-11-10 20:20:22

 tomilondyn

Admin

7618831
Call me!
Skąd: Birmingham
Zarejestrowany: 2008-05-29
Posty: 257
Punktów :   
WWW

Re: Przepisy na Marynaty , Przepis na Marynatę

Marynowana dynia

Składniki:
• 2 kg dyni
• 1 szkl. octu
• 80 dag cukru
• 10 goździków
• kawałek cynamonu

Sposób wykonania:
Dynię obrać, usunąć pestki i pokroić miąższ w kostkę.
Następnie w ¾ l wody rozpuścić cukier, wówczas dodać goździki oraz cynamon i doprowadzić do zagotowania.
Do gotującej się wody wrzucić kawałki dyni i trzymać na ogniu do momentu, aż dynia stanie się szklista, wówczas ją wyjąć włożyć do słoików a do syropu wlać ocet wymieszany z 1 szkl. wody.
Przykryć i doprowadzić do wrzenia po czym zdjąć z ognia aby zalewa ostygła.
Na koniec zalać dynie marynatą i zamknąć szczelnie słoiki.

Offline

 

#4 2010-11-10 20:21:05

 tomilondyn

Admin

7618831
Call me!
Skąd: Birmingham
Zarejestrowany: 2008-05-29
Posty: 257
Punktów :   
WWW

Re: Przepisy na Marynaty , Przepis na Marynatę

Pieczarki w marynacie słodko-kwaśnej

Składniki:
• 1,5 kg małych pieczarek
• 2 łyżki soli
• łyżka ziaren pieprzu
• 1 szkl. octu
• ½ szkl. cukru
• 2 listki laurowe

Sposób wykonania:
1,5 l wody wrzucić listki laurowe oraz pieprz, dodać jeszcze ocet, cukier i sól po czym doprowadzić całość do zagotowania i trzymać na ogniu ok. 10 min, wówczas wrzucić pieczarki i gotować ok. 20 min.
P tym czasie przełożyć pieczarki do słoików i zalać je marynatą.
Słoiki szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce.

Offline

 

#5 2010-11-10 20:21:50

 tomilondyn

Admin

7618831
Call me!
Skąd: Birmingham
Zarejestrowany: 2008-05-29
Posty: 257
Punktów :   
WWW

Re: Przepisy na Marynaty , Przepis na Marynatę

Marynata z kilku przypraw

Składniki:
• 1/3 szkl. posiekanego pora
• ¼ szkl. sosu tamari
• ¼ szkl. wina ryżowego
• 2 łyżki startego imbiru
• 1 łyżka oleju roślinnego
• 2 łyżeczki przyprawy orientalnej

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wrzucić do miseczki i dokładnie wymieszać ze sobą.

Offline

 

#6 2010-11-10 20:22:23

 tomilondyn

Admin

7618831
Call me!
Skąd: Birmingham
Zarejestrowany: 2008-05-29
Posty: 257
Punktów :   
WWW

Re: Przepisy na Marynaty , Przepis na Marynatę

Marynowane warzywa


Składniki:
• 2 kg dowolnych mieszanych warzyw
• ½ szkl. octu
• 2 listki laurowe
• 10 ziaren ziela angielskiego
• 10 ziaren pieprzu
• łyżeczka gorczycy
• szczypta soli
• szczypta cukru
• olej


Sposób wykonania:
paprykę i cebulę pokroić w kostkę a brokuły i kalafiora zblanszować.
Następnie 3 szklanki wody zagotować z dodatkiem octu, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wrzucić resztę przypraw.
W między czasie warzywa rozłożyć do słoików i zalać gorącą zalewą.
Następnie wierzchu każdego słoja wlać olej aby powstała cienka warstwa.
Słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować ok. 15-20 min.

Offline

 

#7 2010-11-10 20:23:08

 tomilondyn

Admin

7618831
Call me!
Skąd: Birmingham
Zarejestrowany: 2008-05-29
Posty: 257
Punktów :   
WWW

Re: Przepisy na Marynaty , Przepis na Marynatę

Marynata z jogurtu z miętą i limonką

Składniki:
• 2 szklanki naturalnego organicznego jogurtu,
• 2 spore garście świeżej mięty, posiekanej,
• 2 limonki otarte i sok wyciśnięty,
• 1 łyżka potłuczonych ziaren kolendry,
• sól, świeżo mielony pieprz
• 2 łyżki oliwy z oliwek,

Wszystko razem wymieszać, wysmarować najpierw mięso przed włożeniem do marynaty.
Ilość - 2,5 szklanki, przygotowanie 13 min.

Offline

 

#8 2010-11-10 20:23:52

 tomilondyn

Admin

7618831
Call me!
Skąd: Birmingham
Zarejestrowany: 2008-05-29
Posty: 257
Punktów :   
WWW

Re: Przepisy na Marynaty , Przepis na Marynatę

Papryka marynowana


Skład:
papryka

Składniki zalewy:
1 szklanka cukru
0,5 szklanki oliwy
1 szklanka octu 6 % lub trochę więcej niż 0,5 szklanki octu 10%
1 łyżka soli
1 litr wody

ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listek laurowy i gorczyca w zależności od upodobań kulinarnych

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki należy zagotować i wystudzić Paprykę umyć, wydrążyć pestki, pokroić w paski i ponownie umyć. Wrzucić do wrzącej wody na 2 min., po czym odcedzić i poukładać w słoikach. Zalać uprzednio przygotowaną zalewą i wekować 3 - 5 min. Mam nadzieję, że będzie smakowało.

Offline

 

#9 2010-11-10 20:25:31

 tomilondyn

Admin

7618831
Call me!
Skąd: Birmingham
Zarejestrowany: 2008-05-29
Posty: 257
Punktów :   
WWW

Re: Przepisy na Marynaty , Przepis na Marynatę

Gruszki, jabłka i śliwki w marynacie bez octu


Skład:
kilogram twardych gruszek
Kilogram jabłek
Kilogram śliwek
3/4 kg cukru
8-10 goździków
kawałek cynamonu
10 ziarnek pieprzu
10 ziarenek ziela angielskiego
2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Sposób wykonania:
3-4 szklanki wody zagotować z cukrem i korzeniami, wsypać 1,5 łyżeczki kwasku.
Gruszki obrać, przekroić na pół lub na ćwiartki, odrzucić gniazda, wrzucić
do syropu i resztę kwasku, krótko zagotować. Szybko obrać jabłka, pokroić
jak gruszki i dorzucić do syropu, odsuwając na chwile z ognia. Umyte śliwki
przekroić, odjąć pestki. W wyparzonych słoikach układać warstwę gruszek,
jabłek i śliwek, całość zalać gorącym syropem. Słoiki zakręcić i
pasteryzować 25 min. od momentu wrzenia na średnim ogniu. Woda w garnku ma
mieć te sama temperaturze, co zalewa w słoikach w momencie wkładania.
Marynata świetnie się trzyma i dodaje się ja do pikantnych sałatek, jest b.
wydajna.

Offline

 

#10 2010-11-10 20:26:11

 tomilondyn

Admin

7618831
Call me!
Skąd: Birmingham
Zarejestrowany: 2008-05-29
Posty: 257
Punktów :   
WWW

Re: Przepisy na Marynaty , Przepis na Marynatę

Marynata do mięsa wołowego


Skład marynaty:1szklanka przegotowanej ostudzonej wody, 2/3 szklanki octu winnego lub pół szklanki czerwonego wytrawnego wina, 10 ziaren pieprzu, 3 liście laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego.

Mięso wołowe marynujemy kilkanaście do kilkudziesięciu godzin.

Offline

 

free counters

blog counter


Stopka forum

RSS
Powered by PunBB 1.2.23
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
GotLink.plwww.chcepsa.pl Jastarnia pola namiotowe Getback smsy