FORUM WIELOTEMATYCZNE

gotowanie , porady

  • Nie jesteś zalogowany.
  • Polecamy: Komputery

Ogłoszenie


#11 2010-09-13 23:36:18

 tomilondyn

Admin

7618831
Call me!
Skąd: Birmingham
Zarejestrowany: 2008-05-29
Posty: 257
Punktów :   
WWW

Re: Marynowanie mies

Królik po staropolsku


(23 głosy)
Napisał: Grażyna   
Królik po staropolskuSkładniki:
1 sprawiony duży królik o wadze około 2,5 kg
1,5 szklanki śmietany kremówki
1 łyżka mąki
½ kostki masła

Marynata:
pieprz czarny ziarnisty
owoce jałowca
liść laurowy
1 duża, pokrojona w plastry cebula
włoszczyzna
1 szklanka octu 10%
3 szklanki wody
sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:
Stałe składniki marynaty zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować powoli 15 minut pod koniec gotowania dodać ocet, schłodzić. Oczyszczonego, skruszałego królika włożyć do kamiennego lub szklanego naczynia, zalać marynatą. Odstawić go w chłodne miejsce na 2 dni, obracając go co 12 h. Po zamarynowaniu podzielić królika na porcje Natrzeć kawałki mięsa rozgniecionymi jagodami jałowca oraz pieprzem ułożyć mięso w żaroodpornym naczyniu lub brytfance, obłożyć kawałkami masła, przykryć. Włożyć na 1 h do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Od czasu do czasu polać zająca wytwarzającym się sosem. Gdy mięso jest już gotowe dodać śmietanę wymieszaną z mąką i dusić jeszcze ok. 15 min. na małym ogniu. Podawać z kopytkami.

Offline

 

#12 2010-09-13 23:41:23

 tomilondyn

Admin

7618831
Call me!
Skąd: Birmingham
Zarejestrowany: 2008-05-29
Posty: 257
Punktów :   
WWW

Re: Marynowanie mies

Zając marynowany w piwie


Zając
10-12 dag słoniny
3 łyżki margaryny
łyżeczka soli
pół łyżeczki mielonego pieprzu
2 szklanki rosołu
szklanka słodkiej śmietanki lub skondensowanego mleka
2-3 butelki jasnego piwa

Zająca sprawić, ściągnąć skórę i usunąć wnętrzności. Opłukać, zalać piwem i odstawić w chłodne miejsce na 2 dni. Po tym czasie zająca wyjąć, odciąć tzw. przody i przeznaczyć do innych celów (np. do pasztetu). Resztę tuszki, tj. część grzbietową i tył, naszpikować posoloną słoniną, natrzeć solą i pieprzem, po czym obsmażyć w rozgrzanej margarynie. Przełożyć do brytfanny, podlać rosołem, przykryć i piec w nagrzanym piekarniku, podlewając od czasu do czasu wytworzonym sosem. Gdy zając będzie miękki, wlać śmietankę, chwilę jeszcze trzymać w piekarniku i przełożyć na ogrzany półmisek. Jako dodatki podaje się purée ziemniaczane, sałatkę z czerwonej kapusty i kompot z borówek.

Offline

 

#13 2010-09-13 23:43:43

 tomilondyn

Admin

7618831
Call me!
Skąd: Birmingham
Zarejestrowany: 2008-05-29
Posty: 257
Punktów :   
WWW

Re: Marynowanie mies

MARYNOWANE OGÓRKI



Kuchnia chińska
1 długi ogórek około 1/2 kg
1 łyżka soli
1 łyżka oleju
1 łyżka oleju sezamowego lub sojowego
Marynata:
1 łyżka pieprzu syczuańskiego lub grubo zmielonego pieprzu czarnego
2 suszone ostre papryczki chilli lub 1 łyżeczka przyprawy chilli
3 łyżki octu (10%)
2 łyżeczki wody
3 łyżki cukru
1 rozgnieciony ząbek czosnku (dowolnie)

Ogórki po odcięciu końców ułożyć między pałeczkami lub patyczkami. Kroić w poprzek w cienkie plasterki, aż nóż napotka opór pałeczek. Co 4 plasterki odciąć. Kawałki ogórka posypać łyżką soli, odstawić aż zmiękną na około 30 min, osączyć, ułożyć na desce, obciążyć, odstawić na 10 min. Tymczasem przygotować marynatę. Mały rondelek postawić na średnim gazie, wsypać pieprz i połamane papryczki (chilli dodać z octem), mieszając podgrzewać przez minutę. Wlać ocet i wodę (dodać przyprawę chilli), gotować minutę, przyprawić cukrem, mieszając trzymać na ogniu aż cukier rozpuści się. Przestudzić marynatę, którą najpierw przecedzamy. Kawałki ogórka kłaść warstwami w szklanym słoiku, zalać marynatą, przykryć, wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem osączyć, polać olejami, wymieszać przez podrzucanie. Podawać oddzielnie lub jako przybranie półmiska z zimnymi mięsami.
Proporcje: dla 4-6 osób - na przystawkę lub do przybrania 1-2 półmisków

Offline

 

#14 2010-09-13 23:51:55

 tomilondyn

Admin

7618831
Call me!
Skąd: Birmingham
Zarejestrowany: 2008-05-29
Posty: 257
Punktów :   
WWW

Re: Marynowanie mies

zwrócić uwagę na tekst pod spodem pogrubiony !!!!


Pieczeń barania po myśliwsku



Kuchnia z szybkowaru
70 dag baraniny bez kości z udźca
2 cebule
0,5 łyżeczki jagód jałowca
2 ząbki czosnku
4 dag tłuszczu
sól i pieprz do smaku
Zalewa.
1 szklanka wody
0,25 szklanki 6-procentowego octu
7 ziaren pieprzu
7 ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe

Na 1-2 dni przed pieczeniem mięsa zrobić zalewę. zagotować wodę z przyprawami, a gdy ostygnie, dodać ocet. Mięso natrzeć roztartym jałowcem i obłożyć plasterkami cebuli. Włożyć do zalewy i pozostawić w chłodzie. Następnie mięso wyjąć z zalewy, posolić i popieprzyć, obrumienić w szybkowarze na rozgrzanym tłuszczu. Włożyć cebulę, którą obłożone było mięso w zalewie, wlać szklankę wody i zamknąć szybkowar. Ogrzewać 35 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.


wg mnie taka marynata nadaje się do każdego czerwonego mięsa , wołowina , dziczyzna cielęcina itd nawet do dużych sztuk wieprzowiny

Offline

 

#15 2010-09-14 00:21:47

 tomilondyn

Admin

7618831
Call me!
Skąd: Birmingham
Zarejestrowany: 2008-05-29
Posty: 257
Punktów :   
WWW

Re: Marynowanie mies

sznycle w czerwonym winie





jagniecina w sosie mietowym

Offline

 

#16 2010-09-25 18:22:15

 tomilondyn

Admin

7618831
Call me!
Skąd: Birmingham
Zarejestrowany: 2008-05-29
Posty: 257
Punktów :   
WWW

Re: Marynowanie mies

Kurczak "TANDORI"

200ml naturalnego jogurtu
lyzeczka ostrej papryki
lyzeczka przyprawy curry
zabek czosnku lub suszony
sol, pieprz bialy
imbir
barwnik czerwony

skladniki wymieszac ze soba za pomoca miksera lub trzepaczki, zamarynowac kurczaczka najlepiej na okolo 48 godzin
wylozyc na blaszke i zalac pozostala marynata piec 30 min 160-180 stopni.

jezeli ktos nie bardzo jest fanem ostrego jedzenia moze zmniejszyc ilosc papryki i curry

Offline

 

#17 2010-11-10 20:16:05

 tomilondyn

Admin

7618831
Call me!
Skąd: Birmingham
Zarejestrowany: 2008-05-29
Posty: 257
Punktów :   
WWW

Re: Marynowanie mies

Marynata ziołowa


Składniki:
• ½ szkl. soku z cytryny
• ½ łyżeczki płatków suszonej papryki
• 1 łyżeczka aromatyzowanej soli
• 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
• 3 rozgniecione ząbki czosnku
• ¼ szkl. posiekanej natki pietruszki
• ¼ szkl. posiekanej bazylii
• 1/3 szkl. oliwy z oliwek

Sposób wykonania:
Wszystkie podanie składniki wrzucić do miseczki i dokładnie wymieszać.

Offline

 

#18 2010-11-10 20:17:10

 tomilondyn

Admin

7618831
Call me!
Skąd: Birmingham
Zarejestrowany: 2008-05-29
Posty: 257
Punktów :   
WWW

Re: Marynowanie mies

Marynata do żeberek


Składniki:
• 1 cebula
• 5 ząbków czosnku
• 1 szkl. oleju
• 1 łyżka musztardy
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżka octu winnego
• 1 łyżka cukru

Sposób wykonania:
Cebulę oraz czosnek drobno posiekać po czym dodać musztardę, olej oraz miód.
Doprawić octem winnym oraz cukrem.

Offline

 

#19 2010-11-10 20:17:47

 tomilondyn

Admin

7618831
Call me!
Skąd: Birmingham
Zarejestrowany: 2008-05-29
Posty: 257
Punktów :   
WWW

Re: Marynowanie mies

Marynata z czerwonego wina


Składniki:
• ½ l wytrawnego czerwonego wina
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 1 łyżka relishu pomidorowego
• 2 łyżeczki ostrej musztardy
• 1 łyżeczka musztardy ziarnistej
• sok z cytryny
• 4 łyżki oliwy
• 2 cebule
• 3 ząbki czosnku
• 1 gałązka rozmarynu
• sól
• pieprz
• papryka mielona

Sposób wykonania:
Do wina dodać musztardę, koncentrat, relish pomidorowy oraz odrobinę soku z cytryny.
Całość dokładnie wymieszać.
Następnie dodać oliwę, ponownie wymieszać i dodać posiekany czosnek i cebulę.
Na sam koniec wrzucić jeszcze rozmaryn i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką.

Offline

 

#20 2010-12-17 09:31:49

s_m

Tymczasowo

Re: Marynowanie mies

Powiedzcie mi, jak się pozbyć posmaku marynaty z już upieczonej szynki?
Chodzi o to, że albo w przepisie wg którego robiłam coś było nie tak, bo szynka za bardzo przeszła octem. Ale do tego stopnia, że nie da się tego zjeść. A wyrzucić jednak trochę szkoda.
Da się to jakoś zniwelować? Co można z nią zrobić?

 

free counters

blog counter


Stopka forum

RSS
Powered by PunBB 1.2.23
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
GotLink.plwww.chcepsa.pl Jastarnia pola namiotowe Getback smsy