gotowanie , porady
Admin
jeżeli szyneczka była dość długo marynowana w occie to są bardzo małe szanse , może ja wygotuj w wodzie kilka razy podmieniaj wodę na czystą , a po ugotowaniu zrób z szyneczki jakaś galaretę czy coś. a jaka masz ta szyneczkę ? dużą? do czego to miało być?
Offline
Tymczasowo
Miało być tak normalnie, na kanapki Szynka nie jest duza, taka kolo 1 kilograma.
A z tym wygotowaniem, to tak w samej czystej wodzie, czy z jakimiś przyprawami?
Admin
no skoro już masz tyle octu to raczej podaruj sobie przyprawy, jak juz wygotujesz kilka razy , zapiecz ja lekko w piecu z miodem na wierzchu da troszeczkę słodkiego smaku dla zabicie octu.
jeżeli kilo to powinno się udać
Offline
marynata do mięs grilowanych
w równych ilościach (np 100 ml )
przyprawa w płynie np winiary
olej roślinny
ketchup
1 łyżeczka musztardy
wszystko energicznie wymieszac ( otrzymamy gęsty jednolity sos )
smarujemy mięso ze wszystkich stron wkładamy do naczynia ( pozostały sos wylewamy na mięso ) i przykrywamy
wkładamy do lodówki na 12 godz. ( w sytuacji awaryjnej możemy piec od razu po posmarowaniu )
gwarantuję niepowtarzalny smak
pozdrawiam
wojtek631 http://www.gotowaniedomowe.blogspot.com/
Offline
Admin
wojtek631 napisał:
wszystko energicznie wymieszać ( otrzymamy gęsty jednolity sos )
a może zrobić to sposobem na dressing np francuski , czyli musztarda i ketchup do blendera , włączamy i powoli dodajemy olej roślinny , czyli tak jak robimy majonez na koniec reszta składników i mamy gęsta marynatę i stosujemy jak napisałeś wyżej
Wojtek usuń jeden z podpisów bo masz go podwójnie.
Offline
Admin
Marynata do cielęciny
Składniki potrzebna do marynaty:
kilka liści laurowych,
200 ml octu,
100 ml białego wina,
kilka ziaren pieprzu,
sól do smaku.
Offline
Admin
Marynowane mięso z miodem
Składniki do marynaty:
kilka łyżek miodu
chili lub pieprz
trochę sosu sojowego lub oleju słonecznikowego
czosnek
sól
Zamieszać i połączyć z mięsem (mięso wołowe lub mięso wieprzowe) trzymać w marynacie 2 dni. Potem wkładamy do piekarnika i pieczemy. Tak upieczone mięso wcześniej marynowane jest kruche i złociste.
Offline
Admin
Marynowanie mięsa w żubrówce
Składniki na marynatę:
Wódka
sos sojowy
sól
tymianek (opcjonalnie)
liść laurowy
pieprz
Marynatę do mięsa przygotowujemy w proporcji 3/4 sosu sojowego i 1/4 wódki.
Przyprawy dodajemy do smaku.
Jeśli ktoś jest smakoszem piwa, a jak wskazują statystyki sprzedaży takich osób w Polsce nie brakuje można zamiast wódki użyć do zrobienia marynaty piwa wysokoprocentowego.
Jeśli ktoś lubi aromat majeranku w mięsie można dodać trochę.
Offline
Witam Wszystkich,
Właśnie piszę prace magisterska na temat wpływu bejcowani mięsa na jego jakość organoleptyczna.
Mam spory problem z dokładnym zróżnicowaniem "bejcowania", w wielu źródłach bejcowanie jest stawiane na równi z marnowaniem.
Czy istnieje jakaś różnica między tymi określeniami, jeśli tak to jaka ?
Z góry dziękuję za szybką pomoc
Pozdrawiam
Offline
Admin
60 dag jagnięciny z udźca lub górki
3 łyżki oleju
cebula
3 ząbki czosnku
mały słoik papryki marynowanej
łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1/2 szklanki soku pomidorowego
4 łyżki śmietany
sok z 1/2 cytryny
pęczek natki pietruszki
sól
pieprz
Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paseczki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Olej rozgrzać na dużej patelni. Mięso podsmażyć krótko na ostrym ogniu. Dodać posiekaną cebulę i czosnek. Paprykę osączyć, pokroić na wąskie paski i dołożyć do mięsa. Całość oprószyć solą, pieprzem i zmieloną papryką. Wlać sok pomidorowy, śmietanę oraz sok z cytryny. Dusić przez 15-20 minut na małym ogniu. Natkę opłukać i otrzepać z wody. Listki oderwać od gałązek i przed podaniem posypać nimi gotową potrawę.
Offline