FORUM WIELOTEMATYCZNE

gotowanie , porady

Ogłoszenie


#1 2011-01-11 23:20:36

wojtek631

Użytkownik

Zarejestrowany: 2010-12-31
Posty: 4
Punktów :   

Tatarska Szurpa

Oglądając naszą rodzimą telewizję zauważyłem że wiele stacji telewizyjnych emituje programy w których są wątki kulinarne.
Przyrządza się tam potrawy delikatnie mówiąc wykwintne i ekskluzywne a produkty których się tam używa są tak wyszukane i drogie że nawet średnio zamożną rodzinę na nie nie stać.
Nie wiem jaki cel mają producenci tych programów, czy chodzi o uświadomienie zwykłych ludzi o ich ubóstwie, czy nieudolności w zarabianiu pieniędzy.
Chciałbym dzisiaj podąć przepis na potrawę którą jadałem u Krymskich Tatarów będąc swego czasu na Krymie ( Ukraina ).

Potrawa nazywa się  " SZURPA "  ( zupa )
Gramatura składników jest tak naprawdę nieznana i nie ważna, dlaczego - bo tamtejsze gospodynie nie zawsze mogą sobie pozwolić na te same składniki.
Przepis;
-mięso - oni używają tłustej baraniny ( ale może być wieprzowina albo wołowina )
mięso dzielimy na tyle kawałków ilu ludzi będzie jadło ( każdemu 1 kawałek )- do dużego garnka ( najlepiej grubościennego ) wlewamy olej i rozgrzewamy do wysokiej temperatury ( Tatarzy sprawdzają temperaturę wrzucając do oleju zapałkę, jak zapałka się zapali to temperatura jest dobra ) i wrzucamy do niego kawałki mięsa ( będzie troszkę pryskało ) i czekamy jak się przyrumieni wtedy mieszamy i znowu przypiekamy i tak z każdej strony.
- cebula (  ok. jedną trzecią wagi mięsa ) Kroimy na ćwiartki i lekko podsmażamy.
-woda - zalewamy mięso i cebulę tak żeby wszystko pokryła. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy temperaturę gotując wszystko na małym ogniu do momętu aż mięso będzie na pół miękkie.
Pozostałe składniki tj.
-papryka - jedna dwie lub trzy jak kto woli ( czyścimy z nasion i dzielimy na tyle kawałków co mięsa ) dodajemy do garnka
- ziemniaki małe - po trzy na osobę (jak są duże kroimy na mniejsze kawałki ) dodajemy do garnka
- czosnek- dwie średnie główki w całości ( nie obierane tylko z wierzchu oczyszczone ) dodajemy do garnka
- pomidor - jeden dwa lub trzy  kroimy jak paprykę dodajemy do garnka
- kapusta opcjonalnie - ( może być albo nie ) dwa liści przekrojone jak papryka
-sól, pieprz - dodać troszkę a  po 10 minutach gotowania uzupełnić do smaku
-papryka w proszku słodka - 1 małą łyżeczkę
dolać wody do poziomu aż przykryje wszystko i gotować aż ziemniaki będą miękkie ( ale nie mogą się rozpadać )
Całość rozlać do dużych misek rozdzielając zawartość wszystkim po równo
Do Szurpy jakaś surówka no i oczywiście chleb.

Nawiązując do wstępu podałem tu przepis na potrawę bardzo smaczną, pożywną i BARDZO TANIĄ.

Ja robię tę potrawę  będąc na działce w garnku do pieczenia ziemniaków i oczywiście na ognisku ( jak Tatarzy )
Pozdrawiam serdecznie
wojtek631    www.gotowaniedomowe.blogspot.com

Offline

 

free counters

blog counter


Stopka forum

RSS
Powered by PunBB 1.2.23
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
GotLink.plwww.chcepsa.pl Jastarnia pola namiotowe Getback smsy