FORUM WIELOTEMATYCZNE

gotowanie , porady

Ogłoszenie


#1 2008-05-30 17:41:23

 tomilondyn

Admin

7618831
Call me!
Skąd: Birmingham
Zarejestrowany: 2008-05-29
Posty: 257
Punktów :   
WWW

Żur

"Żur babci "


Składniki:
1 kg włoszczyzny,
1/2 kg kiełbasy śląskiej,
1 duża cebula,
1/2 l zakwasu na mące,
2 ząbki czosnku,
2 suszone grzyby,
listek laurowy,
majeranek,
ziele ang.,
sól,
pieprz.


Sposób przyrządzenia:
        Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić na kawałki. Cebulę obrać, posiekać. Grzybki umyć. Tak przygotowane składniki włożyć do garnka razem z kiełbasą, zalać wodą, ugowować esencjonalny wywar. Przecedzić do drugiego garnka, połączyć z zakwasem (należy dodać go razem z mąką). Ponownie zagotować, wrzucić listek laurowy, ziele ang., majeranek i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Podawać razem z kiałbasą z wywaru i posiekanymi, ugotowanymi grzybami (bezpośrednio do filiżanek można wrzucić dodatkowo połówki jajek lub okrasić zupę lekko zrumienioną cebulką). Serwować na stół z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami.

Offline

 

free counters

blog counter


Stopka forum

RSS
Powered by PunBB 1.2.23
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
GotLink.plwww.chcepsa.pl Jastarnia pola namiotowe Getback smsy