gotowanie , porady
Admin
"Żur babci "
Składniki:
1 kg włoszczyzny,
1/2 kg kiełbasy śląskiej,
1 duża cebula,
1/2 l zakwasu na mące,
2 ząbki czosnku,
2 suszone grzyby,
listek laurowy,
majeranek,
ziele ang.,
sól,
pieprz.
Sposób przyrządzenia:
Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić na kawałki. Cebulę obrać, posiekać. Grzybki umyć. Tak przygotowane składniki włożyć do garnka razem z kiełbasą, zalać wodą, ugowować esencjonalny wywar. Przecedzić do drugiego garnka, połączyć z zakwasem (należy dodać go razem z mąką). Ponownie zagotować, wrzucić listek laurowy, ziele ang., majeranek i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Podawać razem z kiałbasą z wywaru i posiekanymi, ugotowanymi grzybami (bezpośrednio do filiżanek można wrzucić dodatkowo połówki jajek lub okrasić zupę lekko zrumienioną cebulką). Serwować na stół z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami.
Offline