gotowanie , porady
Admin
Chłodnik mazowiecki z botwiny - składniki
* 1 mały pęczek botwiny
* 1 łyżka octu
* 10-15 dag pieczonej cielęciny
* 3/4 litra jogurtu naturalnego lub zsiadłego mleka
* 1 szklanka soku z kiszonych ogórków
* 1 ogórek kiszony
* 2 jajka
* szczypiorek
* koperek
* sól
* pieprz
Chłodnik mazowiecki z botwiny - sposób przygotowania
Botwinę opłucz, osusz, drobno pokrój. Zalej wrzącą wodą z dodatkiem octu, odcedź, wymieszaj z jogurtem i sokiem z ogórków kiszonych. Dodaj posiekany szczypiorek i koperek oraz pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka. Dokładnie wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Przykryj i wstaw na co najmniej godzinę do lodówki. Jajka ugotuj na twardo, obierz, ostudź i pokrój na ćwiartki. Pieczoną cielęcinę pokrój w plastry, a potem w paski. Do każdej porcji chłodnika włóż po 2 ćwiartki jajka oraz pokrojoną cielęcinę. Podawaj od razu.
Offline