Ogłoszenie

#21 2010-12-19 15:09:00

 tomilondyn

Admin

7618831
Call me!
Skąd: Birmingham
Zarejestrowany: 2008-05-29
Posty: 257
Punktów :   
WWW

Re: Marynowanie mies

jeżeli szyneczka była dość długo marynowana  w occie to są bardzo małe szanse , może ja wygotuj w wodzie kilka razy podmieniaj wodę na czystą , a po ugotowaniu zrób z szyneczki jakaś galaretę czy coś. a jaka masz ta szyneczkę ? dużą? do czego to miało być?

Offline

 

#22 2010-12-20 13:53:30

s_m

Tymczasowo

Re: Marynowanie mies

Miało być tak normalnie, na kanapki Szynka nie jest duza, taka kolo 1 kilograma.
A z tym wygotowaniem, to tak w samej czystej wodzie, czy z jakimiś przyprawami?

 

#23 2010-12-22 11:34:30

 tomilondyn

Admin

7618831
Call me!
Skąd: Birmingham
Zarejestrowany: 2008-05-29
Posty: 257
Punktów :   
WWW

Re: Marynowanie mies

no skoro już masz tyle octu to raczej podaruj sobie przyprawy, jak juz wygotujesz kilka razy  , zapiecz ja lekko w piecu z miodem na wierzchu da troszeczkę słodkiego smaku dla zabicie octu.
jeżeli kilo to powinno się udać

Offline

 

#24 2011-01-01 19:03:56

wojtek631

Użytkownik

Zarejestrowany: 2010-12-31
Posty: 4
Punktów :   

Re: Marynowanie mies

marynata do mięs grilowanych
w równych ilościach (np 100 ml )
przyprawa w płynie np winiary
olej roślinny
ketchup
1 łyżeczka musztardy

wszystko energicznie wymieszac ( otrzymamy gęsty jednolity sos )
smarujemy mięso ze wszystkich stron wkładamy do naczynia ( pozostały sos wylewamy na mięso ) i przykrywamy
wkładamy do lodówki na 12 godz. ( w sytuacji awaryjnej możemy piec od razu po posmarowaniu )
gwarantuję niepowtarzalny smak
pozdrawiam
wojtek631  http://www.gotowaniedomowe.blogspot.com/

Offline

 

#25 2011-01-02 13:13:42

 tomilondyn

Admin

7618831
Call me!
Skąd: Birmingham
Zarejestrowany: 2008-05-29
Posty: 257
Punktów :   
WWW

Re: Marynowanie mies

wojtek631 napisał:

wszystko energicznie wymieszać ( otrzymamy gęsty jednolity sos )

a może zrobić to sposobem na dressing np francuski , czyli musztarda i ketchup do blendera , włączamy i powoli dodajemy olej roślinny , czyli tak jak robimy majonez na koniec reszta składników i mamy gęsta marynatę i stosujemy jak napisałeś wyżej



Wojtek usuń jeden z podpisów bo masz go podwójnie.

Offline

 

#26 2011-01-09 21:58:26

 tomilondyn

Admin

7618831
Call me!
Skąd: Birmingham
Zarejestrowany: 2008-05-29
Posty: 257
Punktów :   
WWW

Re: Marynowanie mies

Marynata do cielęciny



Składniki potrzebna do marynaty:


kilka liści laurowych,

200 ml octu,

100 ml białego wina,

kilka ziaren pieprzu,

sól do smaku.

Offline

 

#27 2011-01-09 21:59:10

 tomilondyn

Admin

7618831
Call me!
Skąd: Birmingham
Zarejestrowany: 2008-05-29
Posty: 257
Punktów :   
WWW

Re: Marynowanie mies

Marynowane mięso z miodem


Składniki do marynaty:



kilka łyżek miodu

chili lub pieprz

trochę sosu sojowego lub oleju słonecznikowego

czosnek

sól




Zamieszać i połączyć z mięsem (mięso wołowe lub mięso wieprzowe) trzymać w marynacie 2 dni. Potem wkładamy do piekarnika i pieczemy. Tak upieczone mięso wcześniej marynowane jest kruche i złociste.

Offline

 

#28 2011-01-09 22:00:30

 tomilondyn

Admin

7618831
Call me!
Skąd: Birmingham
Zarejestrowany: 2008-05-29
Posty: 257
Punktów :   
WWW

Re: Marynowanie mies

Marynowanie mięsa w żubrówce


Składniki na marynatę:


Wódka

sos sojowy

sól

tymianek (opcjonalnie)

liść laurowy

pieprz


Marynatę do mięsa przygotowujemy w proporcji 3/4 sosu sojowego i 1/4 wódki.

Przyprawy dodajemy do smaku.

Jeśli ktoś jest smakoszem piwa, a jak wskazują statystyki sprzedaży takich osób w Polsce nie brakuje można zamiast wódki użyć do zrobienia marynaty piwa wysokoprocentowego.



Jeśli ktoś lubi aromat majeranku w mięsie można dodać trochę.

Offline

 

#29 2011-08-30 22:25:20

kokson25

Użytkownik

Zarejestrowany: 2011-08-30
Posty: 1
Punktów :   

Re: Marynowanie mies

Witam Wszystkich,
Właśnie piszę prace magisterska na temat wpływu bejcowani mięsa na jego jakość organoleptyczna.
Mam spory problem z dokładnym zróżnicowaniem "bejcowania", w wielu źródłach bejcowanie jest stawiane na równi z marnowaniem.
Czy istnieje jakaś różnica między tymi określeniami, jeśli tak to jaka ?

Z góry dziękuję za szybką pomoc
Pozdrawiam

Offline

 

#30 2012-01-02 23:25:09

 tomilondyn

Admin

7618831
Call me!
Skąd: Birmingham
Zarejestrowany: 2008-05-29
Posty: 257
Punktów :   
WWW

Re: Marynowanie mies

60 dag jagnięciny z udźca lub górki
3 łyżki oleju
cebula
3 ząbki czosnku
mały słoik papryki marynowanej
łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1/2 szklanki soku pomidorowego
4 łyżki śmietany
sok z 1/2 cytryny
pęczek natki pietruszki
sól
pieprz

Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paseczki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Olej rozgrzać na dużej patelni. Mięso podsmażyć krótko na ostrym ogniu. Dodać posiekaną cebulę i czosnek. Paprykę osączyć, pokroić na wąskie paski i dołożyć do mięsa. Całość oprószyć solą, pieprzem i zmieloną papryką. Wlać sok pomidorowy, śmietanę oraz sok z cytryny. Dusić przez 15-20 minut na małym ogniu. Natkę opłukać i otrzepać z wody. Listki oderwać od gałązek i przed podaniem posypać nimi gotową potrawę.

Offline

 

free counters

blog counter


Stopka forum

RSS
Powered by PunBB 1.2.23
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
http://viverum.pl/wizyta-u-psychoterapeuty-dobry-p www.lustra-drogowe.com.pl www.aranzacja-wnetrz.net.pl skup złomu Piła