gotowanie , porady
Witam.
Chciałem polecić wszystkim japońskie noże Tojiro DP, używam takiego od ponad roku i sprawuje się doskonale. Noże te posiadają ostrze trójwarstwowe, gdzie rdzeń został wykonany z twardej wysokowęglowej stali, a zewnętrzne warstwy ostrza zostały wykonane z miękkiej stali 13-CHROME. Dzięki tej technice otrzymujemy nóż o twardości ostrza 60+/-1 HRC, który dzięki bardzo twardemu rdzeniowi ma doskonałe właściwości tnące, a zewnętrzne warstwy z miękkiej stali ochraniają rdzeń i nadają elastyczność. Rękojeść jest wykonana z czarnego wzmacnianego drewna „eco wood” wytwarzanego pod bardzo wysokim ciśnieniem z pyłu drzewnego, co zapewnia dużą wytrzymałość na zmiany temperatury a także daje dodatkową ochronę antybakteryjną.
Pozdrawiam,
Paweł
Ostatnio edytowany przez PawelK (2010-08-27 09:21:04)
Offline
Admin
czesc Paweł
witamy na forum
juz slyszalem juz gdzes o tych nozykach , nie mialem przyjemnosci z nimi pracowac ale cos kiedys mi sie o ucho obilo o nich , wygladaja dabrdzo solidnie i maja super prezentacje , a tego co o nich napisales o twardosci itd sa to wazne informacje na ktore powinnismy zwracac uwage przy doborze naszego sprzetu ,
noz jakim sie poslugujesz przy odpowiedniej pielegnacji przetrwa dlluuugie lata \
Prawda Pawle?
Offline
Cześć Tomi,
Noże są naprawdę godne polecenia. Ja używam Gyuto 21cm czyli tzw. noża szefa kuchni. Mam go od roku i mam nadzieję że będzie służył długie lata:) to co się dodatkowo przydaje to kamień do ostrzenia. Twardość ostrza jest bardzo ważna. Popularne noże nierdzewne mają twardość ostrza na poziomie 54-55 HRC przez co szybko się tępią i trudno je naostrzyć. Japońskie noże mają ta zaletę że są przeważnie wykonane z bardzo twardej wysokowęglowej stali.
Tomi pracujesz w kuchni zawodowo czy jesteś porostu pasjonatem noży?;p
Pozdrawiam,
Paweł
Offline
Admin
Paweł
pracuje jako kucharz od 16 lat od 10 w UK od roku jako szef kuchni
w tym kraju jest cale setki noży o które czasami ciężko w Polsce , co jeszcze to cena na pewno tutaj w UK można kupić je taniej
ja sam używam noży Shun tez japońskie gdzieś na forum jest dłuższy ich opis. a do codziennego użytku victornix również gdzieś opisane
co do shun to rewelacja są po prostu przezaje..... ale cena jest powalająca ALE maja gwarancje FOR LIVE czyli na cale życie , w przypadku złamania czy stałego uszkodzenia producent daje nowy
jak masz więcej marek do polecenia zapraszam do dyskusji wrzuć jakieś linki itd
a TY pasje noże , czy rowniez praca powiazana z nimi?
Offline
Ja jestem poprostu pasjonatem noży. Jeżeli jesteś kucharzem zawodowo to te shuny napewno są dobre skoro Ci się nimi dobrze pracuje.
Kótre są lżejsze, victorinoxy czy shun? Waga noża ma dla Ciebie duże znaczenie?
Pozdrawiam,
Paweł
Offline
Admin
waga nie ma znacenia , ale jak lezy w reku, bo to chyba najwaznejsze uzywam nozy jako podstawowego narzedzia pracy.
co do ciezaru to shun sa ciezsze a Vict. te ktore ja mam sa leciutkie i maja cienkie ostrza , bo takie akurat potrzebuje
Offline
Admin
NOOOOOO zajefajny, oczywiście większość wyśmienitych noży ma takie zdolności , ale jest to jeszcze jeden dowód na to ze warto mieć w swojej stajni takiego kuchennego ogiera
i jak widać na przedstawionym powyżej filmie noże Tojiro to na pewno towary z wyższej półki
Offline
Admin
Paweł tutaj jest link do brytyjskiej strony , gdzie Pan Heston Blumenthal , człowiek który ma restauracje FAT DUCK jest to w światowym rankingu knajpa ulokowana na miejscu drugim
człowiek w osobie Hestona nie reklamował by byle czego jest on uznawany za geniusza współczesnej kuchni , a informacje zawarte na stronie której link jest tutaj :
http://www.knives.co.uk/acatalog/Tojiro.html
wyraźnie świadczą o jakości produktów
Offline
Admin
szkoda ze po rosyjsku , bo nic nie rozumiem
Offline