gotowanie , porady
Admin
Marynata do mięsa, drobiu i ryb
Składniki:
• 2/3 szkl. octu z czerwonego wina
• 1/3 szkl. oleju roślinnego
• 2 łyżki musztardy
• 1 łyżki sosu Worcester
• 2 rozgniecione ząbki czosnku
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• ¼ łyżeczki ostrej papryki
• 1/8 łyżeczki pieprzu
• 1 pokruszony liść laurowy
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wrzucić do miseczki i dokładnie wymieszać ze sobą.
Offline
Admin
Marynata sherry
Składniki:
• ½ szkl. oliwy z oliwek
• ¾ szkl. octu sherry
• 2 łyżki ostrej papryki
• 1 łyżka pieprzu
• 4 rozgniecione ząbki czosnku
• 2 łyżeczki suszonego oregano
• 2 liście pokruszone laurowe
• 1 łyżeczka soli koszernej
Sposób wykonania:
Wszystkie podanie składniki wrzucić do miseczki i dokładnie wymieszać.
Offline
Admin
Marynowana dynia
Składniki:
• 2 kg dyni
• 1 szkl. octu
• 80 dag cukru
• 10 goździków
• kawałek cynamonu
Sposób wykonania:
Dynię obrać, usunąć pestki i pokroić miąższ w kostkę.
Następnie w ¾ l wody rozpuścić cukier, wówczas dodać goździki oraz cynamon i doprowadzić do zagotowania.
Do gotującej się wody wrzucić kawałki dyni i trzymać na ogniu do momentu, aż dynia stanie się szklista, wówczas ją wyjąć włożyć do słoików a do syropu wlać ocet wymieszany z 1 szkl. wody.
Przykryć i doprowadzić do wrzenia po czym zdjąć z ognia aby zalewa ostygła.
Na koniec zalać dynie marynatą i zamknąć szczelnie słoiki.
Offline
Admin
Pieczarki w marynacie słodko-kwaśnej
Składniki:
• 1,5 kg małych pieczarek
• 2 łyżki soli
• łyżka ziaren pieprzu
• 1 szkl. octu
• ½ szkl. cukru
• 2 listki laurowe
Sposób wykonania:
1,5 l wody wrzucić listki laurowe oraz pieprz, dodać jeszcze ocet, cukier i sól po czym doprowadzić całość do zagotowania i trzymać na ogniu ok. 10 min, wówczas wrzucić pieczarki i gotować ok. 20 min.
P tym czasie przełożyć pieczarki do słoików i zalać je marynatą.
Słoiki szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce.
Offline
Admin
Marynata z kilku przypraw
Składniki:
• 1/3 szkl. posiekanego pora
• ¼ szkl. sosu tamari
• ¼ szkl. wina ryżowego
• 2 łyżki startego imbiru
• 1 łyżka oleju roślinnego
• 2 łyżeczki przyprawy orientalnej
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wrzucić do miseczki i dokładnie wymieszać ze sobą.
Offline
Admin
Marynowane warzywa
Składniki:
• 2 kg dowolnych mieszanych warzyw
• ½ szkl. octu
• 2 listki laurowe
• 10 ziaren ziela angielskiego
• 10 ziaren pieprzu
• łyżeczka gorczycy
• szczypta soli
• szczypta cukru
• olej
Sposób wykonania:
paprykę i cebulę pokroić w kostkę a brokuły i kalafiora zblanszować.
Następnie 3 szklanki wody zagotować z dodatkiem octu, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wrzucić resztę przypraw.
W między czasie warzywa rozłożyć do słoików i zalać gorącą zalewą.
Następnie wierzchu każdego słoja wlać olej aby powstała cienka warstwa.
Słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować ok. 15-20 min.
Offline
Admin
Marynata z jogurtu z miętą i limonką
Składniki:
• 2 szklanki naturalnego organicznego jogurtu,
• 2 spore garście świeżej mięty, posiekanej,
• 2 limonki otarte i sok wyciśnięty,
• 1 łyżka potłuczonych ziaren kolendry,
• sól, świeżo mielony pieprz
• 2 łyżki oliwy z oliwek,
Wszystko razem wymieszać, wysmarować najpierw mięso przed włożeniem do marynaty.
Ilość - 2,5 szklanki, przygotowanie 13 min.
Offline
Admin
Papryka marynowana
Skład:
papryka
Składniki zalewy:
1 szklanka cukru
0,5 szklanki oliwy
1 szklanka octu 6 % lub trochę więcej niż 0,5 szklanki octu 10%
1 łyżka soli
1 litr wody
ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listek laurowy i gorczyca w zależności od upodobań kulinarnych
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki należy zagotować i wystudzić Paprykę umyć, wydrążyć pestki, pokroić w paski i ponownie umyć. Wrzucić do wrzącej wody na 2 min., po czym odcedzić i poukładać w słoikach. Zalać uprzednio przygotowaną zalewą i wekować 3 - 5 min. Mam nadzieję, że będzie smakowało.
Offline
Admin
Gruszki, jabłka i śliwki w marynacie bez octu
Offline
Admin
Marynata do mięsa wołowego
Offline