gotowanie , porady
Admin
Zupa pak choi - składniki
* 1 litr esencjonalnego wywaru z kurczaka lub włoszczyzny
* kawałek (5 cm) świeżego imbiru
* 1 ząbek czosnku
* 5 łyżek sosu sojowego
* 30 dag schabu bez kości
* 2 łyżki płynnego miodu
* 2 główki kapusty pak choi (lub pekińskiej)
* 30 dag chińskiego makaronu
* 15 dag pieczarek
* 4 dymki
Zupa pak choi - sposób przygotowania
Wywar wlej do rondla, dodaj drobno starty imbir, zmiażdżony czosnek, 2 łyżki sosu sojowego i schab (bez tłuszczu) pokrojony w cienkie plastry. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty. Schab przełóż do gorącego woka lub na patelnię, dodaj do niego pozostały sos sojowy, miód i trochę wywaru z rondla. Smaż przez 3-5 minut, aż mięso zbrązowieje, często je obracając i dolewając więcej wywaru, jeśli to konieczne. Do rondla z wywarem włóż połówki główek kapusty, makaron oraz pokrojone w plastry pieczarki. Gotuj 3 minuty na wolnym ogniu.
Offline