gotowanie , porady
Admin
Tarta tatin z jabłkami - składniki
* 125 g masła
* 125 g cukru pudru
* 1 kg kwaśnych jabłek
ciasto:
* 1.5 szklanki mąki (200 g)
* pół kostki masła (125 g)
* szczypta soli
* łyżeczka cukru
* lodowata woda
Tarta tatin z jabłkami - sposób przygotowania
Szybko zagnieść ciasto: mąkę z solą, cukrem, posiekanym masłem. Jeśli jest za suche, dodać trochę wody, rozwałkować, wstawić do lodówki. W formie do pieczenia rozpuścić masło, dodać cukier i smażyć, aż się zrumieni i powstanie karmel.
Obrane, przekrojone na pół jabłka bez gniazd nasiennych ułożyć ściśle na karmelu. Wstawić do piekarnika (180 st. C) na 15-20 minut (lub smażyć na patelni pod przykryciem). Wyjąć, ostudzić. Przykryć dokładnie ciastem, wsuwając brzegi do środka formy. Nakłuć ciasto w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika 180 st. C na 15-30 minut, aż ciasto się zrumieni. Wyjąć i odstawić na kilka minut.
Przykryć większym półmiskiem i obrócić do góry dnem, zdjąć z wierzchu formę, w której się piekło, i podawać gorące.
podpowiedz:
zamiast jabłek można dodać praktycznie każdy owoc wg własnego uznania. ja po za jabłkami lubię z ananasem
Offline