FORUM WIELOTEMATYCZNE

gotowanie , porady

  • Nie jesteś zalogowany.
  • Polecamy: Gry

Ogłoszenie


#1 2008-06-05 23:41:33

 tomilondyn

Admin

7618831
Call me!
Skąd: Birmingham
Zarejestrowany: 2008-05-29
Posty: 257
Punktów :   
WWW

Tarta tatin z jabłkami

Tarta tatin z jabłkami - składniki

    * 125 g masła
    * 125 g cukru pudru
    * 1 kg kwaśnych jabłek
      ciasto:
    * 1.5 szklanki mąki (200 g)
    * pół kostki masła (125 g)
    * szczypta soli
    * łyżeczka cukru
    * lodowata woda

Tarta tatin z jabłkami - sposób przygotowania
Szybko zagnieść ciasto: mąkę z solą, cukrem, posiekanym masłem. Jeśli jest za suche, dodać trochę wody, rozwałkować, wstawić do lodówki. W formie do pieczenia rozpuścić masło, dodać cukier i smażyć, aż się zrumieni i powstanie karmel.
Obrane, przekrojone na pół jabłka bez gniazd nasiennych ułożyć ściśle na karmelu. Wstawić do piekarnika (180 st. C) na 15-20 minut (lub smażyć na patelni pod przykryciem). Wyjąć, ostudzić. Przykryć dokładnie ciastem, wsuwając brzegi do środka formy. Nakłuć ciasto w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika 180 st. C na 15-30 minut, aż ciasto się zrumieni. Wyjąć i odstawić na kilka minut.
Przykryć większym półmiskiem i obrócić do góry dnem, zdjąć z wierzchu formę, w której się piekło, i podawać gorące.


podpowiedz:

  zamiast jabłek można dodać praktycznie każdy owoc wg własnego uznania.  ja po za jabłkami lubię z ananasem

Offline

 

free counters

blog counter


Stopka forum

RSS
Powered by PunBB 1.2.23
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
GotLink.plwww.chcepsa.pl Jastarnia pola namiotowe Getback smsy