gotowanie , porady
Admin
Creme brulee - deser francuski - składniki
* 2 szklanki śmietany kremówki (500 ml)
* 1/2 laski wanilii
* 6 żółtek
* 1/4 szklanki cukru
* szczypta soli
* cukier do przypalenia
Creme brulee - deser francuski - sposób przygotowania
Rozgrzać piekarnik do 150 st. C. Śmietankę podgrzać. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wyskrobać z niej ziarenka i dodać do śmietanki. Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem. Gorącą śmietankę powoli wlewać do jajek, dodać sól, zamieszać. Przez sitko przelać masę do foremek. Piec ok. 30 minut. Wyjąć, ostudzić, wstawić do lodówki.
podpowiedz
smak waniliowy to smak podstawowy tego znakomitego deseru , możemy dodać do środka np owoce leśne , rozpuszczona czekoladę bądź jakiś likier
Offline