gotowanie , porady
Admin
Sałatka nicejska (Francja) - składniki
* 5 dużych ziemniaków
* 5 jajek na twardo
* 2 cebule
* 5 pomidorów
* 10 dag czarnych oliwek
* 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
* kilka liści sałaty frisee (karbowanej) lub lodowej
sos winegret:
* 3 łyżki oliwy
* 1 łyżka soku z cytryny
* 1/2 łyżki octu balsamicznego
* ew. 1 zmiażdżony ząbek czosnku
* sól
* pieprz
Sałatka nicejska (Francja) - sposób przygotowania
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, a gdy przestygną, obierz i pokrój na plastry. Podobnie pokrój obrane jajka. Pomidory i cebulę pokrój w plastry. W dużej salaterce układaj warstwami ziemniaki, cebulę, pomidory, jajka i oliwki i powtarzaj do wyczerpania składników. Na wierzchu ułóż kawałki tuńczyka. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Przełóż do słoika składniki sosu, zakręć i wymieszaj, energicznie potrząsając słoikiem. Polej sałatkę, udekoruj listkami sałaty
Offline