gotowanie , porady
Admin
Dieta Cambridge
Zawiera wszystkie elementy właściwego żywienia: wysokowartościowe białko, węglowodany, małą ilość tłuszczu, błonnik, pełny zestaw witaminowo - mineralny w dawkach odpowiadających dziennemu zapotrzebowaniu organizmu. Jest przygotowana przemysłowo. Bardzo niska wartość kaloryczna powoduje odwrócenie bilansu energetycznego z dodatniego na ujemny i spalanie nagromadzonych zapasów tłuszczowych. Należy podkreślić, że stosunkowo szybko znosi uczucie głodu i gwarantuje dobre samopoczucie. Dieta Cambridge może stanowić "wyłączne źródło odżywiania" lub może być łączona z konwencjonalnym posiłkiem. Rodzaj diety podyktowany jest stanem zdrowia. W określonych przypadkach potrzebna jest konsultacja lekarska. Średni ubytek wagi wynosi ok. 3 kg tygodniowo. Posiłki diety stanowią napoje i zupy w formie sproszkowanej, przygotowane przez rozpuszczenie ich w wodzie.
Na rynku dostępne są różne smaki np: zupa jarzynowa, grzybowa z borowików, pomidorowa, rosół o smaku kurczaka z grzybami, napój kakaowy, napój kakaowy bez laktozy (dla osób uczulonych na mleko) cappuccino, waniliowy, jabłkowy, truskawkowy, napój o smaku owoców leśnych. Ilość posiłków dziennie zależy od rodzaju diety, płci i wzrostu pacjenta.
Ocena kliniczna Diety Cambridge przeprowadzona w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie potwierdziła zarówno bezpieczeństwo jak i skuteczność diety. Poza spadkiem wagi odnotowano obniżenie podwyższonych wartości cholesterolu, trójglicerydów, glukozy i ciśnienia tętniczego.
Offline