gotowanie , porady
Admin
Pierogi z jagodami - składniki
* Ciasto: 35 dag mąki
* 1 jajko
* 1/2 szklanki ciepłej wody
* sól oraz: 60 dag jagód lub malin
* 2 łyżki cukru
* cynamon
* masło do polania
* 1 szklanka dobrej śmietany 36-proc.
* odrobina wanilii lub cukru waniliowego
Pierogi z jagodami - sposób przygotowania
Zagnieć elastyczne ciasto pierogowe. Owoce wymieszaj z cukrem, dodaj cynamon do smaku, odstaw na 15 minut. Rozwałkuj ciasto, wytnij krążki o średnicy 6-7 cm. Na każdym krążku ciasta układaj owoce, sklejaj brzegi. Pierogi wrzucaj do osolonej wody, gotuj pod przykryciem, aż wypłyną. Wtedy odkryj i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Wymij, polej masłem. Ubij na półsztywno śmietanę z wanilią, podawaj do pierogów.
Offline
Tymczasowo
napewno z jagodami sa najlepsze