FORUM WIELOTEMATYCZNE

gotowanie , porady

  • Nie jesteś zalogowany.
  • Polecamy: Komputery

Ogłoszenie


#1 2012-01-07 22:54:44

Tomasz

Moderator

Zarejestrowany: 2012-01-07
Posty: 6
Punktów :   

Gołąbki indycze w sosie śmietanowym

Składniki:
500 g kapusty włoskiej
  sól
500 g piersi z indyka
  pieprz
2  marchew
1 szt jajka
75 g sera żółtego
  papryka łagodna
1/4 litra bulionu warzywny
1/8 litra wina białego
100 g śmietany
2 łyżki zagęszczacza do sosów
Kapustę obrać z przywiędłych lub uszkodzonych liści, oddzielić 6 dużych, umyć i lekko sparzyć wrzącą, osoloną wodą. Wyjąć z wody i otrzepać. Piersi indyka umyć pod bieżącą zimną wodą, osuszyć i bardzo drobno posiekać lub zemleć w maszynce do mięsa. Marchew obrać i pokroić w drobną kostkę. Mięso wyrobić z jajkiem, serem i 2/3 przygotowanej marchewki. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Zwilżonymi wodą dłońmi uformować z mięsa 12 małych kulek. Liście kapusty przekroić na pół i odkroić gruby grzbiet. Kuleczki z mięsa owijać kiściami i od dołu spinać wykałaczkami. Bulion z winem zagotować w garnku, włożyć "gołąbki" i gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem 15 min. Na 5 min przed upływem tego czasu dodać resztę marchewki. Wyjąć "gołąbki" i odstawić w ciepłe miejsce. Do wywaru wlać śmietanę i całość jeszcze raz zagotować. Wymieszać z zagęstnikiem, doprawić solą i pieprzem. "Gołąbki" podawać z sosem. Można udekorować pietruszką.

Offline

 

free counters

blog counter


Stopka forum

RSS
Powered by PunBB 1.2.23
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
GotLink.plwww.chcepsa.pl Jastarnia pola namiotowe Getback smsy