gotowanie , porady
Użytkownik
Przygotowanie marynat jest proste - najpierw musimy rozdrobnić warzywa i przyprawy (pieprz, jałowiec i gorczycę rozcieramy w moździerzu, warzywa ucieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy na cienkie talarki, czosnek drobno siekamy, liść laurowy kruszymy), potem dodajemy pozostałe ingrediencje i wszystko mieszamy. Mięso obkładamy lub zalewamy bejcą, przykrywamy i na 1-3 dni wkładamy do lodówki. W tym czasie wielokrotnie je przewracamy, żeby dobrze się zamarynowało. Podane w przepisach proporcje przewidziane są zwykle na 1-1,5 kg mięsa.
• Do wieprzowiny I
szklanka wody, 2/3 szklanki octu winnego, cebula, 20 ziaren jałowca, 10 ziaren pieprzu, 2 liście laurowe, łyżeczka rozmarynu i kilka szpilek świerkowych.
• Do wieprzowiny II
pół litra białego wytrawnego wina, cebula, marchew, por, kawałek selera, 2 ząbki czosnku, goździk, kilka ziaren pieprzu, liść laurowy, łyżeczka tymianku.
• Do wołowiny
szklanka wody, 2/3 szklanki octu winnego lub pół szklanki czerwonego wytrawnego wina, 2 liście laurowe, po 10 ziaren ziela angielskiego i pieprzu, ewentualnie warzywa (marchew, cebula, pietruszka, kawałek selera).
• Do cielęciny na dziko
szklanka octu winnego, 3 łyżki białego wytrawnego wina, 2-3 liście laurowe, 4 ziarna pieprzu, kilkanaście ziaren jałowca, sól. Cielęcinę naszpikować słoniną, natrzeć jałowcem. Zagotować ocet, dodać wino, przyprawy i zalać mięso gorącą zalewą. Po wystudzeniu zostawić w lodówce na 3-4 dni.
Marynaty uniwersalne
• Ziołowa
2,5 szklanki białego wytrawnego wina, 3 łyżki oleju, 3 ząbki czosnku, po 5 jagód jałowca i pieprzu, łyżeczka gorczycy, po ćwierć łyżeczki cząbru, tymianku, lubczyku i rozmarynu, po małym kawałku selera i pora, marchew.
• Warzywna
5 łyżek oleju, łyżka octu winnego, łyżka cukru, nieduża posiekana cebula, warzywa starte na tarce o dużych oczkach (marchew, pietruszka, seler), pokruszony listek laurowy, po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu.
Warto wiedzieć, że...
...mięsa wcześniej zamrażanego nie należy wkładać do zalewy, ponieważ całkowicie i nieodwracalnie utraciłoby swoją soczystość. Natomiast można zamrozić mięso już zamarynowane;
...mięsa ciemne oraz pochodzące z niezbyt młodych sztuk wymagają znacznie dłuższego marynowania (nawet do 5 dni) i w mocniejszych zalewach niż mięsa białe i młode
Offline
Sposobem aromatyzowania potraw z mięsa jest nacieranie przyprawami surowych produktów lub też ich marynowanie. Mamy dobre mięso,a więc bardzo ważna jest sztuka jego marynowania. Marynowanie mięs może mieć różny cel.Przetrzymanie mięsa w aromatycznej marynacie poprawia jego smak, sprawia, że mięso robi się kruche i soczyste, działa na nie konserwujące. W czym marynować?
- w kwaśnym mleku lub maślance
– w mieszance sosu sojowego, wódki i przypraw
– w marynacie z wina lub octu zagotowanego z wodą, do której dodajemy warzywa, cebulę, rozkruszone jagody jałowca oraz przyprawy ( zależnie od upodobań)
– w mleku lub musztardzie.
Marynowanie trwa kilka do kilkudziesięciu godzin, zależnie od rodzaju i gatunku mięsa.
Marynata do mięsa wołowego
Skład marynaty:1szklanka przegotowanej ostudzonej wody, 2/3 szklanki octu winnego lub pół szklanki czerwonego wytrawnego wina, 10 ziaren pieprzu, 3 liście laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego.
Mięso wołowe marynujemy kilkanaście do kilkudziesięciu godzin.
Marynata do mięsa drobiowego
Skład marynaty: 1 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina cebula pokrojona w piórka pokrajana łodyga selera naciowego marchewka w kawałkach 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 5 ziaren pieprzu.
Mięso drobiowe marynujemy kilka godzin.
Marynata do dziczyzny
Skład marynaty: 300 ml czerwonego wina wytrawnego, owoc jałowca, sól, ziarna pieprzu, szczypta cukru.
Mięso z dziczyzny marynujemy kilkadziesiąt godzin.
Marynata do mięsa wieprzowego na dziko
Skład marynaty:1 szklanka wody, 2/3 szklanki octu winnego, 20 ziaren jałowca, 10 ziaren pieprzu, 2 liście laurowe, nieco rozmarynu, cebula pokrojona w plasterki.
Marynujemy kilkanascie godzin.
Marynata do cielęciny
Skład marynaty: 1 szklanka octu winnego, 3 łyżki białego wytrawnego wina, ziarna pieprzu, kilkanaście ziaren jałowca, sól, 3 liście laurowe. Mięso natrzeć rozkruszonymi ziarnami jałowca.
Marynujemy 48 godzin.
Ostatnio edytowany przez ettington (2010-06-20 12:55:50)
Offline
Admin
Dojrzewanie w warzywach
Pokrojone w plasterki lub rozdrobnione na tarce warzywa (marchew, pietruszkę, seler, por, cebulę a czasami chrzan i czosnek) miesza się z kilkoma łyżkami oliwy lub oleju (tłuszcz zapobiega psuciu się mięsa), dodaje 2 - 3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego oraz odrobinę cukru. Tak przygotowaną zaprawę należy obłożyć mięso i pozostawić na 1 - 2 dni w temperaturze około 4ºC. Znajdujące się w warzywach substancje aromatyczne oraz enzymy wzbogacają jego smak i powodują kruszenie. Warzywa można później wykorzystać, dodając je do potrawy pod koniec pieczenia lub duszenia. Tą metodą przygotowuje się najczęściej mięso na potrawy z grilla i z rusztu, na przykład na steki, befsztyki, kotlety, szaszłyki.
Offline
Mniam mniam, aż mi ślina leci po pasie jak czytam te wasze przepisy na marynaty i marynowane mięsko...pyszności. Dosłownie można dostać ślinotoku. W sumie też znalazłem kilka przepisów na marynowane mięso
Offline
Admin
interesuje cie tylko marynowanie czy cos jeszcze ? jaka jest twoja ulubiona marynata no i jakie mieso?
masz jakies specjalne sposoby czy poprostu jak znajdziesz tak marynujesz?
Offline
Admin
skrzydełka pieczone w marynacie z miodu
Składniki:
- 12 skrzydełek (ok. 1,3 kg)
- duża łyżka miodu
- duża łyżka sosu sojowego
- duża łyżka przyprawy typu „Vegeta”, „Warzywko”
- kilka kropel tabasco lub szczypta chilli
Przygotowanie:
Składniki marynaty mieszamy ze sobą dokładnie. Mieszamy ze skrzydełkami i odstawiamy minimum na 3 godziny (można zostawić na noc). Układamy skrzydełka na na blasze do pieczenia (można użyć papieru do pieczenia) i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 st. C. czyli tak długo aż staną się złocistobrązowe.
Offline
Admin
Karkowka Marynowana
Składniki:
Karkówka, przyprawa do karkówki z firmy "prymat", olej.
Jak przyrządzić?
Trzeba pokroić karkówkę w plastry (lepiej cieńsze niż za grube). Do miseczki wlać olej "na oko" i dosypać przyprawę, żeby powstała w miarę gęsta masa. Każdy kawałek karkówki po kolei smarować, żeby karkówka pokryła się przyprawą. Odstawić do lodówki, żeby mięso skruszało od soli.
Uwagi:
Najlepiej marynować jeden albo dwa przed grillem wtedy jest super miękkie! Uwaga tak przyrządzona karkówka jest słona i ostra, nie dodawać żadnych innych przypraw, a już w żadnym wypadku soli! Na 1 kg karkówki osobiście potrzebuje 3 saszetki przyprawy. Cena zależy od ilości karkówki.
Czas przygotowania:
Piec według uznania. Często obracać. Wrzucić na ostry żar i opiec z zewnątrz, żeby z środka karkówki nie wytopiło się co najlepsze, wtedy będzie soczysta.
Offline
Admin
Amerykańska marynata do wołowiny:
np steki na lub karkówka lub schabik
sos tabasko
pomidory z puszki obrane
sos sojowy
pieprz,sol
papryka
chilli (opcjonalnie jak ktoś nie lubi nie trzeba dodawać)
czosnek
imbir
czerwona cebula
najprościej wszystkie składniki zmiksować w kuchennym robocie dodać oliwy lub oleju i marynować mięso około 24-48 godzin
jest to przepis amerykański czyli jak wspomniałem bardzo pasuje do wołowiny ale
marynata nadaje się praktycznie do każdego rodzaju mięsa , drób, wołowina nawet ryby , natomiast nie polecam marynować baraniny w tej marynacie.
Offline
Admin
slodko-kwasna do drobiu:
2 lyzki naturalnego syropu klonowego
2 lyzka soku z cytryny
1 lyzka sosu sojowego
1 lyzeczka posiekanego korzenia imbiru
1 duzy zabek czosnku (rozgnieciony)
Offline
Admin
marynata do kiełbas
# kiełbasa 1 1/2 kg dobrej, wieprzowej, dość cienkiej (śląska, toruńska lub podobna)
# MARYNATA:
# piwo 1/2 szklanka najlepiej porter
# czosnek 2 ząbek rozgniecione
# jałowiec 1/2 łyżeczka zmielonych ziaren jałowca, skórka z ćwiartki pomarańczy
Offline