FORUM WIELOTEMATYCZNE

gotowanie , porady

Ogłoszenie


#1 2008-06-05 23:55:01

szef kuchni

Użytkownik

Zarejestrowany: 2008-05-30
Posty: 8
Punktów :   

Marynowanie mies

Przygotowanie marynat jest proste - najpierw musimy rozdrobnić warzywa i przyprawy (pieprz, jałowiec i gorczycę rozcieramy w moździerzu, warzywa ucieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy na cienkie talarki, czosnek drobno siekamy, liść laurowy kruszymy), potem dodajemy pozostałe ingrediencje i wszystko mieszamy. Mięso obkładamy lub zalewamy bejcą, przykrywamy i na 1-3 dni wkładamy do lodówki. W tym czasie wielokrotnie je przewracamy, żeby dobrze się zamarynowało. Podane w przepisach proporcje przewidziane są zwykle na 1-1,5 kg mięsa.

•  Do wieprzowiny I

szklanka wody, 2/3 szklanki octu winnego, cebula, 20 ziaren jałowca, 10 ziaren pieprzu, 2 liście laurowe, łyżeczka rozmarynu i kilka szpilek świerkowych.

•  Do wieprzowiny II

pół litra białego wytrawnego wina, cebula, marchew, por, kawałek selera, 2 ząbki czosnku, goździk, kilka ziaren pieprzu, liść laurowy, łyżeczka tymianku.

•  Do wołowiny

szklanka wody, 2/3 szklanki octu winnego lub pół szklanki czerwonego wytrawnego wina, 2 liście laurowe, po 10 ziaren ziela angielskiego i pieprzu, ewentualnie warzywa (marchew, cebula, pietruszka, kawałek selera).

•  Do cielęciny na dziko

szklanka octu winnego, 3 łyżki białego wytrawnego wina, 2-3 liście laurowe, 4 ziarna pieprzu, kilkanaście ziaren jałowca, sól. Cielęcinę naszpikować słoniną, natrzeć jałowcem. Zagotować ocet, dodać wino, przyprawy i zalać mięso gorącą zalewą. Po wystudzeniu zostawić w lodówce na 3-4 dni.

Marynaty uniwersalne

•  Ziołowa

2,5 szklanki białego wytrawnego wina, 3 łyżki oleju, 3 ząbki czosnku, po 5 jagód jałowca i pieprzu, łyżeczka gorczycy, po ćwierć łyżeczki cząbru, tymianku, lubczyku i rozmarynu, po małym kawałku selera i pora, marchew.

•  Warzywna

5 łyżek oleju, łyżka octu winnego, łyżka cukru, nieduża posiekana cebula, warzywa starte na tarce o dużych oczkach (marchew, pietruszka, seler), pokruszony listek laurowy, po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu.

Warto wiedzieć, że...

...mięsa wcześniej zamrażanego nie należy wkładać do zalewy, ponieważ całkowicie i nieodwracalnie utraciłoby swoją soczystość. Natomiast można zamrozić mięso już zamarynowane;

...mięsa ciemne oraz pochodzące z niezbyt młodych sztuk wymagają znacznie dłuższego marynowania (nawet do 5 dni) i w mocniejszych zalewach niż mięsa białe i młode

Offline

 

#2 2010-06-20 12:55:12

ettington

Użytkownik

Zarejestrowany: 2010-06-20
Posty: 5
Punktów :   

Re: Marynowanie mies

Sposobem aromatyzowania potraw z mięsa jest nacieranie przyprawami surowych produktów lub też ich marynowanie. Mamy dobre mięso,a więc bardzo ważna jest sztuka jego marynowania. Marynowanie mięs może mieć różny cel.Przetrzymanie mięsa w aromatycznej marynacie poprawia jego smak, sprawia, że mięso robi się kruche i soczyste, działa na nie konserwujące. W czym marynować?
- w kwaśnym mleku lub maślance
– w mieszance sosu sojowego, wódki i przypraw
– w marynacie z wina lub octu zagotowanego z wodą, do której dodajemy warzywa, cebulę, rozkruszone jagody jałowca oraz przyprawy ( zależnie od upodobań)
– w mleku lub musztardzie.
Marynowanie trwa kilka do kilkudziesięciu godzin, zależnie od rodzaju i gatunku mięsa.

Marynata do mięsa wołowego
Skład marynaty:1szklanka przegotowanej ostudzonej wody, 2/3 szklanki octu winnego lub pół szklanki czerwonego wytrawnego wina, 10 ziaren pieprzu, 3 liście laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego.
Mięso wołowe marynujemy kilkanaście do kilkudziesięciu godzin.

Marynata do mięsa drobiowego
Skład marynaty: 1 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina cebula pokrojona w piórka pokrajana łodyga selera naciowego marchewka w kawałkach 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 5 ziaren pieprzu.
Mięso drobiowe marynujemy kilka godzin.

Marynata do dziczyzny
Skład marynaty: 300 ml czerwonego wina wytrawnego, owoc jałowca, sól, ziarna pieprzu, szczypta cukru.
Mięso z dziczyzny marynujemy kilkadziesiąt godzin.

Marynata do mięsa wieprzowego na dziko
Skład marynaty:1 szklanka wody, 2/3 szklanki octu winnego, 20 ziaren jałowca, 10 ziaren pieprzu, 2 liście laurowe, nieco rozmarynu, cebula pokrojona w plasterki.
Marynujemy kilkanascie godzin.

Marynata do cielęciny
Skład marynaty: 1 szklanka octu winnego, 3 łyżki białego wytrawnego wina, ziarna pieprzu, kilkanaście ziaren jałowca, sól, 3 liście laurowe. Mięso natrzeć rozkruszonymi ziarnami jałowca.
Marynujemy 48 godzin.

Ostatnio edytowany przez ettington (2010-06-20 12:55:50)

Offline

 

#3 2010-08-08 11:56:39

 tomilondyn

Admin

7618831
Call me!
Skąd: Birmingham
Zarejestrowany: 2008-05-29
Posty: 257
Punktów :   
WWW

Re: Marynowanie mies

Dojrzewanie w warzywach
Pokrojone w plasterki lub rozdrobnione na tarce warzywa (marchew, pietruszkę, seler, por, cebulę a czasami chrzan i czosnek) miesza się z kilkoma łyżkami oliwy lub oleju (tłuszcz zapobiega psuciu się mięsa), dodaje 2 - 3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego oraz odrobinę cukru. Tak przygotowaną zaprawę należy obłożyć mięso i pozostawić na 1 - 2 dni w temperaturze około 4ºC. Znajdujące się w warzywach substancje aromatyczne oraz enzymy wzbogacają jego smak i powodują kruszenie. Warzywa można później wykorzystać, dodając je do potrawy pod koniec pieczenia lub duszenia. Tą metodą przygotowuje się najczęściej mięso na potrawy z grilla i z rusztu, na przykład na steki, befsztyki, kotlety, szaszłyki.

Offline

 

#4 2010-08-12 23:16:03

frutas

Użytkownik

Zarejestrowany: 2010-08-12
Posty: 2
Punktów :   

Re: Marynowanie mies

Mniam mniam, aż mi ślina leci po pasie jak czytam te wasze przepisy na marynaty i marynowane mięsko...pyszności. Dosłownie można dostać ślinotoku. W sumie też znalazłem kilka przepisów na marynowane mięso

Offline

 

#5 2010-08-13 00:27:15

 tomilondyn

Admin

7618831
Call me!
Skąd: Birmingham
Zarejestrowany: 2008-05-29
Posty: 257
Punktów :   
WWW

Re: Marynowanie mies

interesuje cie tylko marynowanie czy cos jeszcze ? jaka jest twoja ulubiona marynata no i jakie mieso?

masz jakies specjalne sposoby czy poprostu jak znajdziesz tak marynujesz?

Offline

 

#6 2010-08-27 23:47:57

 tomilondyn

Admin

7618831
Call me!
Skąd: Birmingham
Zarejestrowany: 2008-05-29
Posty: 257
Punktów :   
WWW

Re: Marynowanie mies

skrzydełka pieczone w marynacie z miodu


Składniki:


- 12 skrzydełek (ok. 1,3 kg)
- duża łyżka miodu
- duża łyżka sosu sojowego
- duża łyżka przyprawy typu „Vegeta”, „Warzywko”
- kilka kropel tabasco lub szczypta chilli

Przygotowanie:

Składniki marynaty mieszamy ze sobą dokładnie. Mieszamy ze skrzydełkami i odstawiamy minimum na 3 godziny (można zostawić na noc). Układamy skrzydełka na na blasze do pieczenia (można użyć papieru do pieczenia) i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 st. C. czyli tak długo aż staną się złocistobrązowe.

Offline

 

#7 2010-08-27 23:50:46

 tomilondyn

Admin

7618831
Call me!
Skąd: Birmingham
Zarejestrowany: 2008-05-29
Posty: 257
Punktów :   
WWW

Re: Marynowanie mies

Karkowka Marynowana


Składniki:

Karkówka, przyprawa do karkówki z firmy "prymat", olej.

Jak przyrządzić?
Trzeba pokroić karkówkę w plastry (lepiej cieńsze niż za grube). Do miseczki wlać olej "na oko" i dosypać przyprawę, żeby powstała w miarę gęsta masa. Każdy kawałek karkówki po kolei smarować, żeby karkówka pokryła się przyprawą. Odstawić do lodówki, żeby mięso skruszało od soli.

Uwagi:

Najlepiej marynować jeden albo dwa przed grillem wtedy jest super miękkie! Uwaga tak przyrządzona karkówka jest słona i ostra, nie dodawać żadnych innych przypraw, a już w żadnym wypadku soli! Na 1 kg karkówki osobiście potrzebuje 3 saszetki przyprawy. Cena zależy od ilości karkówki.

Czas przygotowania:

Piec według uznania. Często obracać. Wrzucić na ostry żar i opiec z zewnątrz, żeby z środka karkówki nie wytopiło się co najlepsze, wtedy będzie soczysta.

Offline

 

#8 2010-09-01 20:04:28

 tomilondyn

Admin

7618831
Call me!
Skąd: Birmingham
Zarejestrowany: 2008-05-29
Posty: 257
Punktów :   
WWW

Re: Marynowanie mies

Amerykańska marynata do wołowiny:

np steki na lub karkówka lub schabik

sos tabasko
pomidory z puszki obrane
sos sojowy
pieprz,sol
papryka
chilli (opcjonalnie jak ktoś nie lubi nie trzeba dodawać)
czosnek
imbir
czerwona cebula


najprościej wszystkie składniki zmiksować w kuchennym robocie dodać oliwy lub oleju i marynować mięso około 24-48 godzin
jest to przepis amerykański czyli jak wspomniałem bardzo pasuje  do wołowiny ale
marynata nadaje się praktycznie do każdego rodzaju mięsa , drób, wołowina nawet ryby , natomiast nie polecam marynować baraniny w tej marynacie.

Offline

 

#9 2010-09-13 23:30:57

 tomilondyn

Admin

7618831
Call me!
Skąd: Birmingham
Zarejestrowany: 2008-05-29
Posty: 257
Punktów :   
WWW

Re: Marynowanie mies

slodko-kwasna do drobiu:

2 lyzki naturalnego syropu klonowego
2 lyzka soku z cytryny
1 lyzka sosu sojowego
1 lyzeczka posiekanego korzenia imbiru
1 duzy zabek czosnku (rozgnieciony)

Offline

 

#10 2010-09-13 23:32:32

 tomilondyn

Admin

7618831
Call me!
Skąd: Birmingham
Zarejestrowany: 2008-05-29
Posty: 257
Punktów :   
WWW

Re: Marynowanie mies

marynata do kiełbas



# kiełbasa 1 1/2 kg dobrej, wieprzowej, dość cienkiej (śląska, toruńska lub podobna)
# MARYNATA:
# piwo 1/2 szklanka najlepiej porter
# czosnek 2 ząbek rozgniecione
# jałowiec 1/2 łyżeczka zmielonych ziaren jałowca, skórka z ćwiartki pomarańczy

Offline

 

free counters

blog counter


Stopka forum

RSS
Powered by PunBB 1.2.23
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
GotLink.plwww.chcepsa.pl Jastarnia pola namiotowe Getback smsy